Fantastická krémová karfiolová polievka
Jemná fit karfiolová polievku - trošku netradične. S týmto receptom to ale bude hračka!
Ingrediencie
- 3 pl olivového oleja
- 1 pl slnečnicového oleja
- 1 veľkú mrkvu
- 1 červenú cibuľu
- 2 stonky stonkového zeleru
- 2 strúčiky cesnak
- 1 karfiol
- 1 čl soľ
- 1⁄2 čl mletého čierneho korenia
- 1 čl mletej rasce
- 1 čl mletej kurkumy
- 1⁄2 čl celých koriandrových semienok
- čerstvú petržlénovú vňať alebo čerstvý koriander
- 11⁄2 litra kuracieho vývaru
- 3 pl kokosovej smotany (nemusí byť)
- 50 g plátkovej slaniny
Najnovšie letáky
Postup
Do veľkého hrnca nalejeme olivový a slnečnicový olej, necháme zohriať. Ja som dnes po prvýkrát použila tento 28 cm, 5 litrový hrniec s pokrievkou, keďže mi doteraz chýbal poriadny polievkový hrniec. Môžete sa preto v najbližšej dobe tešiť na ďalšie parádne polievočky uvarené práve v ňom. ;-)
Začneme tým, že si ošúpeme a pozdĺžne prekrojíme mrkvu a nakrájame ju na tenké polkolieska. Ošúpeme a nakrájame nadrobno tiež cibuľu, cesnak a zelerové stonky.
Do rozohriateho oleja pridáme mrkvu, cibuľu a zeler. Kým sa začína pražiť náš polievkový základ, umyjeme a očistíme si karfiól a nakrájame ho na menšie kúsky. Vložíme ich do hrnca a rovno pridáme aj cesnak, soľ, korenie, kmín, kurkumu a koriandrové semienka, ktoré si najprv rozpučíme stranou noža. Všetko za občasného miešania necháme opiecť na strednom plameni cca 3-4 minútky.
Po tomto čase ďalej nadrobno nakrájame petržlénovú vňať a vložíme ju do hrnca. Zalejeme kuracím vývarom, hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme za mierneho prebublávania 15-20 minút.
Hotovú polievku odstavíme z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť. Zatiaľ si nakrájame slaninku na tenké prúžky a necháme ju na troche oleja spiecť. (Mať nové superostré nože je vždy super pocit, ale treba s nimi zachádzať opatrne, inak sa môže stať takýto nepekný úraz).
Polievočku si rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a prakticky môžeme podávať. Kto však chce vyskúšať ešte netradičnejšiu chuť, môže pridať do polievky trochu kokosovej smotany (to je tá tuhá časť z kokosového mlieka), polievku opäť prochu premixovať a prehriať ju ešte za občasného miešania na pár minút.
Polievku podávame teplú a na vrch nezabudneme pridať aj pár kúskov opečenej slaninky. Dobrú chuť.