Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,
Fazuľová polievka s údeným mäsom a smotanou
Fazuľová polievka s údeným mäsom a smotanou je mojou obľúbenou polievkou, ktorú pripravujem najmä v chladnejších mesiacoch. Je výdatná, vďaka fazule a údenému mäsu, a krémová vďaka smotane.
Ingrediencie
- 500 g fazule
- 300 g údeného mäsa
- 2 kus cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kus mrkva
- 1 kus petržlen
- 200 ml smotany na varenie
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá paprika
- bazalka
Najnovšie letáky
Postup
Fazuľu namočte do vody najmenej na 8 hodín. Ja si to zvyknem pripraviť večer predtým.
Cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen nakrájajte na malé kúsky. Údené mäso nakrájajte na väčšie kúsky.
Na panvici opražte cibuľu dozlatista, potom pridajte údené mäso a zeleninu.
Keď je zelenina mierne opražená, pridajte mletú papriku a rýchlo premiešajte, aby sa nepripálila.
Odcedenú fazuľu pridajte do hrnca, zalejte vodou, pridajte opraženú zeleninu s mäsom, dochuťte soľou, korením a bazalkou.
Varíme zakryté okolo 90 minút (alebo do zmäknutia), prípadne až do úplného zmäknutia fazule. Ak máte rady hustejšiu polievku, môžete niekoľko naberačiek fazuľovej polievky rozmixovať a vrátiť späť do hrnca.
Na konci varenia pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
Podávame hnedé alebo necháme odstáť, polievka je ešte lepšia na druhý deň.