Zdroj: Freepik
Francúzske cibuľové kuracie zapekané
Lahodná kombinácia šťavnatých kuracích pŕs, karamelizovanej cibule a krémovej, aromatickej omáčky núti moju rodinu vracať sa k tomuto receptu!
Ingrediencie
- 4 Vykostené kuracie prsia bez kože
- Soľ, podľa chuti
- Korenie podľa chuti
- 1 Lyžice olej
- 2 Stredne veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 1 pohár hovädzí vývar
- 1 pohár Tučná smotana
- 1 čajová lyžička čerstvé lístky tymiánu
- 1 pohár Strúhaný syr Gruyère
- nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Začnite predhriatím rúry na 200 °C (400 °F). Kým sa rúra zahrieva, ochuťte kuracie prsia soľou a korením - čo vrelo odporúčam, aby ste dodali kurčaťu extra chuť.
V liatinovej panvici alebo na panvici vhodnej do rúry rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte kuracie mäso a opekajte ho približne 5-6 minút z každej strany, alebo kým nie je rovnomerne prepečené. Zistil som, že rovnomerné opečenie z oboch strán je kľúčom k chuti a šťavnatosti kurčaťa. Vyberte kurča a odložte ho bokom.
V tej istej panvici pridajte na plátky nakrájanú cibuľu. Nechajte ju variť na miernom ohni 10-15 minút, alebo kým nezkaramelizuje a nezmäkne. Tento proces sa nesmie uponáhľať; správne karamelizovanie cibule zvýrazní jej prirodzenú sladkosť, čo je základným aspektom tohto dekadentného pokrmu.
Potom vmiešajte cesnak a varte ďalšiu minútu. Pridajte hovädzí vývar a nezabudnite zoškrabať všetky kúsky z panvice. Práve tieto kúsky dodajú jedlu výraznú chuť. Priveďte ju do varu. Pridajte smotanu a tymián a varte, kým omáčka nezhustne. Teraz ju podľa svojich preferencií osolíme a okoreníme.
Kuracie mäso vložte späť do panvice a posypte ho syrom gruyere. Panvicu presuňte do predhriatej rúry a pečte 15 minút, alebo kým syr nebude bublinkovať a kurča nebude prepečené. Tu je užitočná rada: vždy skontrolujte prepečenosť kurčaťa pomocou teplomeru na mäso - vnútorná teplota 165 °F (74 °C) znamená, že kurča je dokonale prepečené.
Nakoniec ho ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a vaše kuracie mäso na francúzskej cibuľke je pripravené na podávanie.