Zdroj: wmaster890 via Getty Images
Gravad lax - marinovaný losos zo Škandinávie
Gravad losos je jedno z mojich najobľúbenejších jedál a často ho pripravujem pre priateľov a rodinu. Tento môj recept je výsledkom mnohých experimentov a úprav. Úžasné je, že je tak neuveriteľne jednoduchý na prípravu, a pritom taký chutný a pôsobivý. Kúsok čerstvého lososového filé sa marinuje v pikantnom náleve a po dvoch dňoch je pripravený na podávanie.
Ingrediencie
- 1 kg Filet z lososa s kožou
- 80 g hrubozrnná soľ
- 80 g cukor
- 1 zväzok kôpor
- 2 PL Korenie
- 1 PL feniklové semiačko
- 1 citrón
Najnovšie letáky
Postup
Ak si chcete pripraviť vlastný losos gravad, najprv dobre umyte filet z lososa a osušte ho. Skontrolujte, či nemá kosti, a všetky odstráňte pinzetou. Tento krok je dôležitý na zabezpečenie dokonalého zážitku z neskoršieho jedla.
Zmiešajte soľ a cukor. V mažiari nahrubo rozdrvte zrnká korenia a feniklu a pridajte ich do zmesi soli a cukru. Kôpor a citrónovú kôru nasekáme nadrobno a pridáme do zmesi korenia. Toto je marináda na lososa.
Teraz rovnomerne rozotrite marinádu na lososa, a to na mäso aj na kožu. Žiadnu časť lososa nenechajte neošetrenú, aby mohla chuť úplne preniknúť.
Potom zabalte lososa kožou nadol do potravinovej fólie a vložte ho do plytkej misy. Prikryte lososa niečím ťažkým (napr. plechovkou), aby sa korenie mohlo vsiaknuť do ryby.
Lososa nechajte marinovať v chladničke aspoň 48 hodín. Každých 12 hodín rybu otočte, aby sa marinovala rovnomerne.
Po týchto dvoch dňoch vyberte lososa z fólie a umyte ho od marinády. Losos by mal byť teraz pevný a bohato ochutený.
Pred podávaním nakrájajte lososa Gravad na tenké plátky. Vždy odporúčam krájať lososa proti vláknu, aby bol jemný a ľahšie sa jedol.