Zdroj: mariashipakina from Canva
Halloweenske šišky
Halloweenske šišky - vyčarujú úsmev na tvári deťom aj dospelým!
Ingrediencie
- 1 pohár Mlieka
- 1⁄4 pohár cukru
- 21⁄4 lyžičky Aktívneho sušeného droždia
- 2 vajcia
- 1⁄4 pohár maslo rozpustené
- 4 poháre múka
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
- Rastlinný olej na vyprážanie
- Cukor na posypanie
- potravinárske farbivo
Najnovšie letáky
Postup
Mlieko začnite zohrievať v hrnci na miernom ohni, kým nie je na dotyk teplé - dávajte pozor, aby nebolo príliš horúce, pretože by mohlo zničiť kvasnice. Teplé mlieko nalejte do misky a miešajte v ňom cukor, kým sa úplne nerozpustí. Do mlieka nasypte droždie a nechajte ho asi 5 minút odstáť, kým sa nestane krémovým.
V samostatnej miske vyšľahajte vajcia, rozpustené maslo, múku a soľ. Zmiešajte ich s kvasnicovou zmesou a miešajte, kým sa nevytvorí cesto. Cesto hnetieme na pomúčenej doske asi 5 minút, kým nie je hladké a pružné - nezabudnite, že tajomstvo dobrých šišiek spočíva v správnom miesení cesta.
Vymiesené cesto vložte do vymastenej misy, prikryte ho čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. To je veľmi dôležité pre ľahké a nadýchané šišky.
Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujte kolieska a nechajte ich odpočívať, kým sa mierne nenafúknu, približne 30 minút.
Vo fritéze alebo veľkom hrnci zohrejte olej na 175 °C (350 °F) - túto teplotu udržiavajte počas celého procesu vyprážania. Je to dôležité, aby boli šišky dokonale prepečené a neboli príliš mastné.
Šišky opatrne vložte do horúceho oleja a smažte, kým nie sú zlatohnedé. Vyberte ich pomocou dierkovanej lyžice a nechajte ich odkvapkať na kuchynskej utierke. Pred zdobením ich nechajte úplne vychladnúť.