Zdroj: Canva
Hruškový koláč s karamelom
Recept na fantastický hruškový koláč, ktorý je poliaty karamelom.
Ingrediencie
- 1 kg hrušiek
- 200 g cukru
- 200 ml vody
- 1 balenie vanilkového cukru
- 4 ks vajcia
- 200 g hladká múka
- 2 kl kypriaceho prášku
- 150 g masla
- 100 g hnedého cukru
- štipka soli
- škorica podľa chuti
Najnovšie letáky
Postup
Hrušky olúpeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky.
V hrnci roztopíme 100 g cukru na karamel, pridáme 100 ml vody a necháme ho zovrieť.
Do karamelu vložíme hrušky a dusíme ich 15 minút na strednom ohni.
Vymiešame cesto. V miske zmiešame vajcia, zvyšok cukru, soli a vanilkový cukor do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a škoricou. Na záver pridáme rozpustené maslo.
Vymastenú a múkou vysypanú tortovú formu naplníme cestom, na vrch rozložíme karamelizované hrušky.
Pečieme 40 - 45 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov.
Kým sa koláč pečie, pripravíme si karamel. Hnedý cukor (100g) rozpustíme v hrnci na strednom ohni, pridáme 100 ml vody a necháme vrieť kým nezhustne.
Hotový koláč polejeme karamelom a necháme ho vychladnúť.