Zdroj: Pixabay: RitaE
Jablkový závin s lístkovým cestom, ako ho robila babička
Tento recept na vynikajúcu jablkovú štrúdľu s lístkovým cestom mi odovzdala moja stará mama, ktorá sa ho zasa naučila od svojej mamy. Robila som ho už nespočetne veľakrát a vždy je to hit, najmä v chladnejších jesenných a zimných mesiacoch. Sladké jablká a chrumkavé lístkové cesto robia túto klasiku neodolateľnou.
Ingrediencie
- 1 Balenie lístkové cesto
- 1 kg jablko
- 200 g cukor
- 1 Čajová lyžička škorica
- 4 Tablespoon strúhanka
- 50 g maslo
- 1 vajce
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť jablkový závin s lístkovým cestom, začnite tým, že ošúpete jablká a nakrájate ich na tenké plátky. Zistila som, že v tomto prípade vám veľmi pomôže dobrý škrabák na jablká a krájač.
Vo veľkej miske zmiešajte plátky jabĺk s cukrom a škoricou. Túto zmes odložte bokom, aby cukor mohol z jabĺk vytiahnuť šťavu. Tento postup dodá náplni intenzívnejšiu chuť.
Kým sa jablká marinujú, rozvaľkajte lístkové cesto na pomúčenej doske. Je dôležité, aby bolo cesto dostatočne tenké, aby sa dalo ľahko zrolovať, ale dostatočne hrubé, aby udržalo náplň.
Na panvici rozpustite maslo a opečte na ňom strúhanku dozlatista. To dodá plnke extra štruktúru a pomôže absorbovať prebytočnú šťavu, aby sa cesto nerozmočilo.
Na cesto rovnomerne rozotrite opečené omrvinky a potom naň položte jablkovú zmes. Opatrne cesto zrolujte, ale dbajte na to, aby v ňom neboli medzery, kadiaľ by mohla uniknúť šťava.
Štrúdľu položte na plech a potrite ju rozšľahaným vajcom. Štrúdľa tak získa pekný, lesklý povrch.
Štrúdľu pečte v konvektomate pri 180 °C asi 40-45 minút alebo dozlatista.
Jablkový závin s lístkovým cestom nechajte pred krájaním vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom. Štrúdľu podávam najradšej teplú, ale veľmi dobre chutí aj studená.