Zdroj: Jesyy from Getty Images
Jednoduchá omeleta so špargľou a syrom
Tento recept na omeletu so špargľou a syrom je jedným z mojich najobľúbenejších, ideálny na nedeľné obedy alebo ľahké večere.
Ingrediencie
- 6 Veľké vajcia
- Soľ, podľa chuti
- Korenie podľa chuti
- 2 pl Olivového oleja
- 1 Malá cibuľa, jemne nasekaná
- 1 zväzok Špargľa, orezaná a nakrájaná na kúsky
- 1 pohár Strúhaného syra (výborne sa hodí čedar alebo mozzarella)
- čerstvé bylinky na ozdobenie
Najnovšie letáky
Postup
Najprv rozbijeme vajcia do misky, osolíme, okoreníme a šľaháme, kým sa dobre nepremiešajú. Tento krok je dôležitý, pretože dobre vyšľahaná vaječná zmes robí omeletu nadýchanejšou.
Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a varte ju 2-3 minúty, kým nezmäkne. Potom pridajte kúsky špargle. Varte ďalších 5-7 minút, kým špargľa nezmäkne, ale stále si zachováva miernu chrumkavosť. Omeleta tak získa nielen krásnu zelenú farbu, ale aj úžasnú chrumkavosť a sviežosť.
Zeleninu vyberte z panvice a odložte ju bokom. Panvicu utrite papierovou utierkou, aby sa omeleta neprilepila.
Potom do tej istej panvice pridajte zvyšný olivový olej a nechajte ho zohriať. Do panvice nalejte rozšľahané vajcia a nakláňajte ju, aby sa zmes rovnomerne rozotrela. Znížte teplotu na minimum a nechajte vaječnú zmes nerušene variť minútu alebo dve, kým nezačne na okrajoch tuhnúť.
Uvarenú špargľu a cibuľu rozložte na polovicu vaječnej zmesi na panvici. Zeleninu posypte rozdrobeným syrom. Trik dobrej omelety spočíva v správnom množstve náplne. Príliš veľa a bude náročné ju obrátiť, príliš málo a bude bez chuti.
Keď je spodná časť vaječnej zmesi stuhnutá a vrchná časť stále mierne tekutá, preložte omeletu pomocou špachtle na polovicu cez náplň. Nechajte ju ešte asi minútu, aby sa syr roztopil, a potom ju môžete podávať.
Svoje majstrovské dielo ozdobte čerstvými bylinkami, ktoré mu dodajú šmrnc a farbu, priamo na tanieroch. Môžete ho podávať s hriankami alebo miešaným šalátom, aby ste jedlu dodali viac textúry a rovnováhy.