:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2Eef7qToyT_p-asP1wRM/01a96e8dd8fb0736248ac4c28864d3.jpeg)
Jednoduché domáce vodové žemle
Lacné a jednoduché domáce žemle! Tie najlepšie vodové žemle čo poznám. Sú krásne mäkké a veľmi chutné. Navyše neobsahujú ani vajce ani mlieko. Ak ich raz vyskúšate, už ich budete robiť stále.
Ingrediencie
Na cesto
- 600 g hladká múka pšeničná
- 400 ml voda
- 4 pl olej
- 11⁄2 kl soľ
- 1 kl cukor
- 30 g čerstvé droždie
Ešte potrebujeme
- trochu olej
- voda
Najnovšie letáky
Postup
Z udaných prísad si vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa síce o ruky ešte dosť lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať. Cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka a necháme 30 minút kysnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí približne rovnakej veľkosti. Každý kúsok cesta jemne upravíme do malého bochníka a poukladáme na plech s papierom. Vrch natrieme trochou oleja, aby pri kysnutí neobschli. Zakryjeme a necháme 1 hodinu oddychovať/ nakysnúť.
Po hodine nakysnuté bochníčky dobre pofŕkame vodou a dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 200 °C cca 20-25 minút. Počas pečenia musíte mať na spodku rúry mištičku s variacou sa vodou, ktorá vlastne tvorí paru.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2Eef7qToyT_p-asP1wRM/1e24efe76241da53adf0e3a56f9dc3.jpeg)
Upečené žemle ihneď pofŕkame vodou a necháme celkom vychladnúť. Počas chladnutia vám budú krásne mäknúť.
Tieto žemle sú úžasné a pritom veľmi jednoduché. Majú jemnú kôrku a mäkučkú striedku. A na druhý deň sú ešte stále fantastické a mäkučké!!! Prajem dobrú chuť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2Eef7qToyT_p-asP1wRM/e99922a0143e26ecafaa5f16f5cc43.jpeg)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube