Jednoduché domáce žemle ( alebo chlebík)
Jednoduché, lacné a rýchle pečivo, ktoré si môžte upiecť naozaj hocikedy🙂 Ak máte doma múku, vodu a zemiaky tak určite neváhajte a upečte pre rodinku tento skvelý, mäkký a chutný domáci chlebík / Žemle !
Ingrediencie
Suroviny
- 600 g hladká múka pšeničná
- 2 zemiaky menšie uvarené
- 350 ml voda
- 50 ml olej
- 21 g droždie čerstvé
- 1⁄2 kl soľ
- 1 kl cukor
Na vrch
- 1 vajce
- Semienka podla chuti
Najnovšie letáky
Postup
Múku so soľou premiešame, pridáme uvarené, popučené zemiaky, ktoré dobre vpracujeme do múky. Následne pridáme aj všetky ostatné prísady a vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa už začína oddelovať od misky. Posypeme múkou a len napravíme do tvaru bochníka. Cesto necháme cca.40 minút kysnúť.
Nakysnuté cesto ešte raz opatrne na pomúčenej doske premiesime a rozdelíme na 6 častí. Každé cesto jemne vymiesime do malého bochníčka a dáme na plech s papierom. Natrieme rozšlahaným vajcom, posypeme semienkami a dáme ihned piecť do rúry,, ktorú sme si vopred vyhriali na 180°C na cca.25 minút.
Tieto žemle, alebo aj malé chlebíky sú velmi chutné. Majú peknú kôrku a jemnú striedku. Naozaj odporúčam vyskúšať, verím že budete spokojný :-) Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube