Jednoduché profiterolky
Sladké jednohubky ku káve alebo na párty.
Ingrediencie
Suroviny
- 125 ml mlieka
- 200 ml voda
- 100 g maslo
- 150 g múka
- 1 čajová lyžička kryštálový cukor
- 4 vajce
Na plnku potrebujeme
- 1 šľahačku v spreji
- 100 g čokolády
- 1 pl maslo
- 5 pl mlieka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do stredne veľkého hrnca si dáme mlieko, vodu, maslo, soľ a cukor – pomaly privedieme do varu
Dáme mimo ohňa a vareškou vmiešame múku – vrátime späť na oheň a miešame kým nám zmes pekne zhustne a cesto sa bude lepiť na varešku (vyformuje sa taká guľa z cesta)
Cesto premiestnime do veľkej misky a vmiešavame vareškou vajíčka pekne jedno po druhom
Na plech dáme papier na pečenie, cesto si dáme do cukrárskeho vrecka (alebo do sáčku s odstrihnutým rohom)
Tvarujeme malé vežičky, špičky jemne zatlačíme, aby nevyčnievali, aby sa nám profiterolky nespálili
Pečieme (podľa receptu 18 minút) ale odporúčam na nich dozerať, lebo každá rúra je iná, tak aby sa vám nespálili. Keď budú zlatistej farby, sú hotové
Čokoládovú polevu si pripravíme roztopením čokolády, masla a trochy mlieka v mikrovlne (pre pokročilejších si môžete roztopiť tieto 3 ingrediencie aj s trochou medu vo vodnom kúpeli v sklenenej miske nad vriacou vodou v hrnci)
Upečené profiterolky poukladáme najlepšie na nejakú mriežku aby vychladli a vyschli
Vychladnuté profiterolky narežeme v strede nožom, naplníme šľahačkou a polejeme čokoládovou polevou