Zdroj: Pixabay: MorningbirdPhoto
Jednoduché vločkové cesto na koláče Recept
Najlepšie na tomto recepte na koláčové cesto je, že sa pripravuje naozaj ľahko a zakaždým zaručuje vláčnu a jemnú kôrku.
Ingrediencie
- 21⁄2 poháre múka
- 1 polievková lyžica cukor
- 1 čajová lyžička soľ
- 1 pohár studené maslo
- 0.3 pohár ľadová voda
Najnovšie letáky
Postup
Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ a vidličkou ich dobre premiešajte. Takto bude mať cesto rovnomernú chuť.
Do suchej zmesi pridajte vychladnuté maslo nakrájané na kocky. Pomocou prstov alebo mixéra rýchlo vmiešajte maslo do múky, kým sa dobre nespojí a zmes nebude vyzerať ako hrubý piesok. Môžu tam byť väčšie kúsky masla veľkosti hrášku, a to je v poriadku. Tieto kúsky masla vytvoria vločkovitosť koláčovej kôrky, keď sa počas pečenia roztopia.
Postupne pridávajte ľadovú vodu po lyžiciach, miešajte a prehadzujte vidličkou, kým sa cesto nezačne spájať. Nepridávajte viac vody, ako je potrebné. Príliš veľa vody spôsobí, že cesto bude tvrdé.
Cesto jemne stlačte do gule, potom ho rozdeľte na polovicu a z každej polovice vytvarujte disk. Každý disk pevne zabaľte do fólie a pred vyvaľkaním ho nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu. Tento čas odpočinku zabezpečí jemnú a ľahko spracovateľnú kôrku.