Jednoduchý kapustový závin
U nás doma všetci milujeme staré dobré kapustníky. Tento závin je o niečo jednoduchší na prípravu a chuťovo rovnako skvelý.
Ingrediencie
CESTO
- 400 g hrubá múka
- 20 g droždie
- 1 ks žĺtok
- Štipka soľ
- 40 g kryštálový cukor
- 40 g masť
- 150 ml mlieko
PLNKA
- 1 kg biela kapusta
- 100 g masť
- 100 g cukor
- soľ
- korenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Múku preosejeme do misy a pridáme mlieko, droždie, žĺtok, soľ, cukor a masť. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Masť vo väčšom hrnci rozpustíme na miernom ohni, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Potom pridáme najemno nastrúhanú kapustu, soľ a korenie, zakryjeme a udusíme domäkka. Kapustu odstavíme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, na ktorý rozložíme udusenú kapustu. Zvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Závin potrieme tukom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180C. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.