Jemný jablkový koláč
Recept na super jemný jablkový koláč, ktorý si zamilujete.
Ingrediencie
- 200 g cukor
- 200 ml plnotučné mlieko
- 1 škoricový prášok
- práškový cukor
- 2 kus vajce
- 200 g hladká múka
- 100 g maslo
- 1 balík prášok do pečiva
- 700 g jablko
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu jablkového koláča najprv rozpustite maslo v mikrovlnnej rúre alebo v hrnci a odložte ho bokom. Z citróna nastrúhajte kôru a vytlačte z neho všetku šťavu, potom kôru a šťavu odložte bokom. Jablká prekrojte na polovicu a odstráňte jadrovník.
Jablká ošúpeme, nakrájame na štyri časti a nakrájame ich na kratšie plátky.
Nakrájané jablká vložte do misky, pokvapkajte citrónovou šťavou a dobre premiešajte: zabráni sa tak ich zfarbeniu. Potom preosejeme múku s práškom do pečiva. Do veľkej misy pridajte vajcia a časť cukru. Šľahajte elektrickým šľahačom a postupne prisypte cukor.
Keď sa zmes začne zosvetľovať, pridajte štipku soli a pokračujte v šľahaní, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Teraz pridajte rozpustené maslo, ktoré dosiahlo izbovú teplotu a pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Potom za stáleho šľahania pridávajte po lyžiciach preosiatu múku a prášok do pečiva. Keď sú prášky úplne zapracované, znížte rýchlosť elektrického šľahača a prilejte mlieko izbovej teploty.
Keď je mlieko úplne zapracované, prestaňte šľahať. Zmes je hotová. Jablká scedíme zvlášť na sitku, aby sme odstránili citrónovú šťavu, a pridáme ich do zmesi.
Tortovú formu s priemerom 22 cm vymažte maslom, vysypte cukrom a stierkou nalejte zmes. Koláč je pripravený na pečenie. Pečieme ho v rúre vyhriatej na 180 °C približne 55 minút.
Keď je upečený, vyberte ho z rúry a pred vybratím z formy ho nechajte úplne vychladnúť. Koláč posypte práškovým cukrom a podávajte.