Zdroj: JoanieSimon for Getty Images
Jus z červeného vína (omáčka)
Ja osobne mám tento recept na omáčku z červeného vína veľmi rada a vždy sa dobre hodí, keď mám hostí. Je ideálnou prílohou k mnohým mäsovým jedlám, ako je hovädzia sviečková alebo jahňacie kotlety. Vyžaduje si trochu trpezlivosti, ale konečný výsledok je vynikajúci.
Ingrediencie
- 1 Fľaša Dobré červené víno
- 2 nakrájané Cibuľa
- 2 nakrájané strúčiky cesnaku
- 3 nakrájané na kocky mrkiev
- 2 zväzok čerstvý tymián
- 2 bobkové listy
- 500 ml hovädzí vývar
- 3 PL olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu šťavy z červeného vína zohrejte vo veľkej panvici olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Smažte ich asi 10 minút, kým nezačnú získavať farbu. Používajte strednú teplotu, aby sa zelenina nepripálila.
Pridajte červené víno, tymián a bobkový list a tekutinu priveďte do varu. Varte, kým sa víno nezredukuje približne na polovicu. Trvá to približne 30 minút. Víno by sa malo variť pomaly, nie prudko, aby sa koncentrovali chute a neprihoreli.
Keď sa víno zredukuje, môžete pridať hovädzí vývar a všetko opäť priveďte do varu. Potom opäť znížte teplotu a nechajte jus variť ďalších 20 minút.
Nakoniec omáčku prepasírujte cez jemné sitko a podľa chuti ju dochuťte soľou a korením. Ak je omáčka z červeného vína príliš riedka, môžete ju ešte viac zredukovať alebo zahusťte trochou škrobu zmiešaného s vodou.