Zdroj: Canva
Kardinálové rezy
Recept na kardinálové rezy s ovocím a šľahačkou. Svieži recept s pôvodom z Rakúska.
Ingrediencie
Sneh
- 5 bielok
- 90 g kryštálový cukor
- 40 g kukuřičného škrobu
Piškóta
- 1 vajce
- 3 vaječné žĺtka
- Nastrúhaná kôra z polovice citróna
- 30 g kryštálový cukor
- 1 čl vanilky
- 30 g hladká múka
Plnka
- 70 g mrazenej jahodovej drene alebo rozmixovaných jahôd
- 1 pl práškového cukru (dajte podľa chuti)
- 2 plátky želatíny
- 250 ml šľahačky
- 1 čl citrónová šťava
- 150 g na kúsky nakrájaných čerstvých jahôd
- práškový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Vo mise si vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob a dobre, ale zľahka ho vmiešame do snehu.
Na piškótovú zmes dáme do misy vajce, žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a vyšľaháme do nadýchanej peny. Na penu preosejeme hladkú múku a zľahka ju vmiešame.
Rúru si predhrejeme a plechy vystelieme papierom na pečenie.
Piškótu aj bielkovú zmes si naplníme do cukrárskych vreciek.
Na plech s papierom pozdĺž kratšej strany nanesieme hrubší pás z bielkovej zmesi, necháme od neho asi 2 cm odstup a nanesieme druhý bielkový pás, znovu 2 cm odstup a nanesieme tretí bielkový pás. Teraz necháme väčší odstup, asi 6-7 cm a postup zopakujeme – znovu nanesieme tri bielkové pásy a medzi nimi necháme asi 2 cm odstup. Do voľných 2 cm medzier teraz nanesieme piškótovú zmes.
Pečieme 25 minút na 160 stupňoch a necháme vychladnúť.
Na plnku si spravíme želatínu podľa návodu. V hrnci si zahrejeme jahodovú dreň alebo zmixované jahody s cukrom. Napučanú želatínu vyžmýkame z vody a dáme ju do zahriatej drene. Miešame, kým sa nerozpustí. Odstavíme z ohňa a necháme chladnúť.
Vo mise si vyšľaháme šľahačku. Odoberieme z nej lyžicu a vmiešame ju do jahodovej drene so želatínou. Túto zmes potom nalejeme späť do vyšľahanej šľahačky a spolu celé premiešame.
Vychladnuté pásy cesta preklopíme na čistý papier na pečenie, použitý papier na pečenie stiahneme a jeden plát natrieme plnkou. Na plnku poukladáme nakrájané jahody a prikryjeme druhým plátom cesta.
Hotové rezy necháme poriadne stuhnúť v chladničke. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!