Zdroj: SMarina via Getty Images
Klasický cibuľový koláč so základom z krehkého cesta
Môj klasický cibuľový koláč je ideálnym pokrmom na príjemné jesenné večery. Vďaka svojmu chrumkavému základu a krémovej cibuľovej náplni je obľúbený na rodinných stretnutiach a oslavách. Po mnohých rokoch prípravy a zdokonaľovania tohto receptu vás môžem uistiť, že s týmto podrobným návodom dosiahnete ten najchutnejší a najvýdatnejší výsledok.
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g múka
- 125 g maslo
- 1⁄2 Čajová lyžička soľ
- 4 Tablespoon studená voda
Na náplň:
- 1 kg Cibuľa
- 200 g Slanina, nakrájaná na kocky
- 4 vajcia
- 200 ml Krém
- soľ a korenie
- 1 Čajová lyžička muškátový oriešok
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete pripraviť klasický cibuľový koláč, začnite s cestom. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. Pridajte maslo a končekmi prstov ho vmiešajte do múky, kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky. Potom pridajte vodu a zapracujte ju, kým nevznikne hladké cesto. Odporúčam nepoužívať príliš veľa vody, aby sa cesto príliš nelepilo. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho 30 minút odpočívať v chladničke.
Na prípravu náplne ošúpte a nakrájajte cibuľu nadrobno. Potom rozohrejte veľkú panvicu a opečte na nej slaninu, kým nie je chrumkavá. Pridajte cibuľu nakrájanú na kocky a smažte, kým nie je mäkká a mierne zlatohnedá. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte zmes cibule a slaniny vychladnúť.
V inej miske vyšľahajte vajcia, smotanu, soľ, korenie a muškátový oriešok. Pridajte vychladnutú zmes cibule a slaniny a dobre premiešajte.
Rúru predhrejte na 180 °C. Vyvaľkajte cesto a vložte ho do koláčovej formy. Zistila som, že najlepšie výsledky poskytuje nepriľnavá forma. Do cesta nalejte plnku a rovnomerne ju rozotrite.
Cibuľový koláč pečte v predhriatej rúre asi 40-45 minút, kým nie je vrch zlatohnedý a plnka pevná. Pred krájaním na kúsky a podávaním ho nechajte niekoľko minút vychladnúť.