REKLAMA

Zdroj: Canva

Kohút na víne

Tradičný francúzsky recept Coq Au Vin - Kohút na víne

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 4 Úplný kohútie stehná Pridané do
  • kohútie prsia Pridané do
  • 15 ml oleja Pridané do
  • 15 g maslo Pridané do
  • 4 šalotky Pridané do
  • 4 jarná cibuľa Pridané do
  • 2 mrkiev Pridané do
  • 250 g šampiňónov Pridané do
  • 100 g údená slanina Pridané do
  • 15 g paradajkového pretlaku Pridané do
  • 30 ml brandy Pridané do
  • víno z marinády Pridané do
  • 2 l kohútieho vývaru Pridané do
  • 1 dl červeného vína burgundské Pridané do
  • polovica restované stehná a zeleniny z marinády Pridané do
  • hladká múka Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do

Na marinádu

  • 2 mrkiev Pridané do
  • 12 póru Pridané do
  • 1 Cibuľa Pridané do
  • 1 cesnak Pridané do
  • 1 stonka stopkového zeleru Pridané do
  • 0.7 l červeného vína burgundské Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do

Na vývar

  • kohútí skelet krídla a orez Pridané do
  • 1 mrkva Pridané do
  • 1 petržlen Pridané do
  • 1 zeler Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • pimiento Pridané do
  • badián Pridané do

Múčne maslo na zahustenie

  • 50 g maslo Pridané do
  • 50 g hladká múka Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Z kohútieho skeletu, krídiel a orezu, zeleniny a korenia uvarte vývar.

2. Krok

Pripravíme si marinádu. Očistený pór nakrájajte na menšie kúsky, mrkvu a zeler nakrájajte na väčšie, cibuľu na štvrtiny, cesnak na polovice. Do hrnca nalejte víno, priveďte k varu a vložte doňho zeleninu, korenie a bylinky. Hotovú marinádu nechajte vychladnúť.

3. Krok

Oddeľte vrchné stehná od spodných, tzv. paličiek, vložte do nádoby, osoľte, okoreňte a prelejte vychladnutou marinádou aj so zeleninou. Nechajte v chladničke marinovať do druhého dňa.

4. Krok

Mäso vyberte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scedené víno dajte stranou. Mäso obaľte v múke a opečte na oleji z obidvoch strán. V rovnakej nádobe opečte polovicu šampiňónov, 2 šalotky a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a restujte asi 2 minúty. Opečené mäso pridajte ku zelenine, prilejte brandy, víno, ktoré máte odložené zo scedenej marinády a horúci vývar. Priklopte pokrievku a duste pri 130 °C asi 2,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.

5. Krok

Mäso vyberte z hrnca a dajte bokom. Šťavu zahustite múčnym maslom, ktoré pripravíte zmiešaním mäkkého masla a múky. Nechajte povariť15 minút. Na masle s olejom opečte na menšie kúsky nakrájanú druhú polovicu šampiňónov, zvyšné šalotky a mrkvu. Podlejte 1 dl vína a duste pod pokrievkou asi 10 minút, po zmäknutí pridajte k mäsu v šťave.

6. Krok

Na koniec posypte nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávajte so zemiakovým pyré, dusenou zeleninou alebo čerstvou bagetkou. Dobrú chuť !

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov