Zdroj: Canva
Kohút na víne
Tradičný francúzsky recept Coq Au Vin - Kohút na víne
Ingrediencie
Suroviny
- 4 Úplný kohútie stehná
- kohútie prsia
- 15 ml oleja
- 15 g maslo
- 4 šalotky
- 4 jarná cibuľa
- 2 mrkiev
- 250 g šampiňónov
- 100 g údená slanina
- 15 g paradajkového pretlaku
- 30 ml brandy
- víno z marinády
- 2 l kohútieho vývaru
- 1 dl červeného vína burgundské
- polovica restované stehná a zeleniny z marinády
- hladká múka
- tymián
- rozmarín
- bobkový list
- petržlen
- badián
Na marinádu
- 2 mrkiev
- 1⁄2 póru
- 1 Cibuľa
- 1 cesnak
- 1 stonka stopkového zeleru
- 0.7 l červeného vína burgundské
- tymián
- rozmarín
- bobkový list
- petržlen
- badián
- soľ
- korenie
Na vývar
- kohútí skelet krídla a orez
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 zeler
- soľ
- korenie
- bobkový list
- pimiento
- badián
Múčne maslo na zahustenie
- 50 g maslo
- 50 g hladká múka
Najnovšie letáky
Postup
Z kohútieho skeletu, krídiel a orezu, zeleniny a korenia uvarte vývar.
Pripravíme si marinádu. Očistený pór nakrájajte na menšie kúsky, mrkvu a zeler nakrájajte na väčšie, cibuľu na štvrtiny, cesnak na polovice. Do hrnca nalejte víno, priveďte k varu a vložte doňho zeleninu, korenie a bylinky. Hotovú marinádu nechajte vychladnúť.
Oddeľte vrchné stehná od spodných, tzv. paličiek, vložte do nádoby, osoľte, okoreňte a prelejte vychladnutou marinádou aj so zeleninou. Nechajte v chladničke marinovať do druhého dňa.
Mäso vyberte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scedené víno dajte stranou. Mäso obaľte v múke a opečte na oleji z obidvoch strán. V rovnakej nádobe opečte polovicu šampiňónov, 2 šalotky a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a restujte asi 2 minúty. Opečené mäso pridajte ku zelenine, prilejte brandy, víno, ktoré máte odložené zo scedenej marinády a horúci vývar. Priklopte pokrievku a duste pri 130 °C asi 2,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.
Mäso vyberte z hrnca a dajte bokom. Šťavu zahustite múčnym maslom, ktoré pripravíte zmiešaním mäkkého masla a múky. Nechajte povariť15 minút. Na masle s olejom opečte na menšie kúsky nakrájanú druhú polovicu šampiňónov, zvyšné šalotky a mrkvu. Podlejte 1 dl vína a duste pod pokrievkou asi 10 minút, po zmäknutí pridajte k mäsu v šťave.
Na koniec posypte nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávajte so zemiakovým pyré, dusenou zeleninou alebo čerstvou bagetkou. Dobrú chuť !