Zdroj: ildipapp from Canva
Koncentrovaný zeleninový vývar
Výroba vlastného bujónu je skvelý nápad pre ľudí, ktorí hľadajú prírodné a zdravé alternatívy ku kupovaným bujónom. Ubezpečujem vás, že sa hodí nielen pre vegetariánov, ale pre každého, kto si chce vychutnať lahodnú domácu polievku.
Ingrediencie
- 2 kus mrkva
- 1 kus petržlen
- 1 polovica Zeler
- 2 ks Cibuľa
- 2 strúčiky Cesnak
- 2 listy Vavrín
- Niekoľko zrniek korenia
- Pol čajovej lyžičky soli
- 2 litrov vody
Najnovšie letáky
Postup
V hrnci zohrejte vodu do varu. Medzitým umyte a nakrájajte mrkvu, petržlen a zeler. Cibuľu a cesnak nakrájajte nahrubo.
Keď voda začne vrieť, pridajte všetku zeleninu, bobkový list a zrnká korenia. Znížte teplotu a potom vývar varte na miernom ohni približne 30 minút. Medzitým hrniec niekoľkokrát odkryte a premiešajte, aby sa ingrediencie nepripálili.
Po uplynutí tejto doby hrniec odstavte z ohňa. Pridajte soľ a jemne premiešajte. Vývar a zeleninu nechajte ďalších 20 minút odpočívať.
Po uplynutí tejto doby vývar preceďte cez sito. Cenný koncentrát je pripravený na použitie. Môžete ho použiť hneď, alebo ho môžete schladiť a uskladniť v chladničke až na 5 dní, prípadne ho zamraziť.