Kulajda
Pravá česká tradičná kulajda s hríbmi a smotanou
Ingrediencie
- 5 väčších zemiakov
- 2 hrste huba
- maslo
- 1 kus žltá cibuľa
- 1 kus bobkový list
- soľ
- 6 celé čierne korenie
- kôpor
- 180 ml smotana na šľahanie alebo mlieko
- 1 polievková lyžica múka
Najnovšie letáky
Postup
Na masle si speníme nakrájanú cibuľku. K orestovanej cibuľke pridáme huby (zmes sušených hríbov a suchohríbov), ktoré sme si vopred namočili do vody. Huby pred tým poctivo vyžmýkame od prebytočnej vody. Krátko ich spolu orestujeme a potom zalejeme vodou a necháme dusiť asi 20 minút.
Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca k hubám aj spolu s koreninami a soľou. Keď sú zemiaky mäkké môžeme k nim pridať zátrepku, ktorú si pripravíme vymiešaním smotany s lyžicou hladkej múky. Znížime teplotu na sporáku a za neustáleho miešania prilievame postupne šľahačkovú zátrepku do hrnca. Chvíľku povaríme a ak je potrebné polievku ešte dochutíme. Na záver do kulajdy s hubami pridáme nasekaný kôpor, ktorý polievku krásne rozvonia svojou typickou vôňou.