Ako sušiť huby správne? Takto bude sušenie húb prekvapivo jednoduché!
22. 10. 2021
7 min. čítania
Sušenie húb v rúre, sušičke či na slnku predstavuje overené spôsoby, ako bezpečne a s istotou dobrého výsledku spracovať celé košíky nazbieraných húb. Ako sušiť huby a ako postupovať, aby celá snaha nevyšla nazmar?
Zbieranie a sušenie húb je slovenskou rekreačnou záľubou číslo 1. Na úvod preto zopár dobrých dôvodov, prečo sušiť huby:
- Huby sušením výrazne zmenšia svoj objem a veľkosť, čo zjednodušuje ich uskladnenie.
- Sušené huby nemusia byť uskladňované v chladničke ani v mrazničke. Po vysušení už netreba počítať so žiadnymi nákladmi navyše. Stačí im neporušený pohár alebo dóza s kvalitným uzatváraním.
- V sušených hubách sú chuť aj aróma podstatne koncentrovanejšie. Už za hrsť sušených húb krásne prevonia pokrm aj celú kuchyňu.
- Sušené huby sa dajú použiť do polievok, omáčok k cestovinám a mäsu, po opätovnej rehydratácia aj do zapekaných pokrmov a na pizzu. Výborné je tiež domáce hubové korenie, ktoré sa zo sušených húb vyrobí jednoduchým zomletím na mlynčeku.
Krátky prehľad:
🔎Aké huby sušiť?
Skôr, ako sa pustíme do pracného procesu, je dobré uistiť sa, že sa chystáme nakrájať huby vhodné na sušenie.
Na sušenie sú vhodné najmä hríbovité huby, kozáky, suchohríby, masliaky, pečiarky, bedle vysoké a niektoré plávky. Nevhodné sú obľúbené kuriatka. Po vysušení zostávajú natrvalo tuhé. Výborné sú však na spracovanie hubového prášku, ktorý sa dá použiť ako ochucovadlo do polievok a omáčok.
👁🗨Ako huby spracovať pred sušením?
Už pri prechádzke lesom s košíkom v ruke môžeme urobiť časť práce, ktorá by nás inak počkala doma. Každú hubu totiž musíme chytiť do rúk a práve v tejto chvíli sa oplatí venovať jej krátku základnú starostlivosť. Nožíkom preto zrežeme poškodené a červivé miesta. Huby zľahka oprášime od ihličia, trávy a zeme, aby sa nečistoty po naukladaní do košíka neprenášali na susedné čisté klobúčiky.
Po príchode domov huby okamžite rozložíme na väčšiu plochu, najlepšie na stôl prekrytý starou plátenou plachtou alebo na sito. Pripravíme si nožík, dosku na krájanie, misu na zdravé huby a misu na poškodené odrezky.
V žiadnom prípade huby pred krájaním neoplachujeme!
Z hlúbika zrežeme kúsok tak, aby bola jeho hrana zarovno s klobúkom. Huby môžeme krájať spolu s hlúbikom, ale aj každú časť zvlášť. Záleží od veľkosti a druhu húb. Huby krájame na rovnomerné plátky široké 3 až 5 mm. Príliš široké plátky budú potrebovať na presušenie viac času a hrozí, že začnú plesnivieť.
Po nakrájaní húb nastupuje fáza sušenia. K najobľúbenejším metódam sa radí sušenie húb na situ (prirodzene), v rúre a v sušičke potravín.
Náš tip: Priprav z húb skvelú hubovú polievku kulajdu podľa nášho receptu.
Najlepšia kulajda
Najlepšia kulajda je tradičná česká polievka, ktorá si vďaka svojej jedinečnej chuti a krémovej konzistencii získala srdcia mnohých gurmánov. Je to hustá polievka, ktorej hlavnými zložkami sú huby, zemiaky, kyslá smotana a kôprová omáčka, zvyčajne ozdobená vajíčkom.
👉Ako sušiť huby v rúre?
Na túto metódu sušenia sa môžeme spoľahnúť aj za sychravých dní, kedy by sa prirodzené sušenie na slnku už nedalo zrealizovať. Budeme potrebovať plechy vystlané papierom na pečenie a teplovzdušnú rúru s možnosťou regulácie teploty už od cca 30 °C.
Ako sušiť huby v rúre? Pri sušení húb v rúre by nemala teplota presiahnuť teplota 50 °C. Ak teplotu zvýšime, proces sušenia neurýchlime. Citlivé plátky húb totiž zhoria a celá snaha vyjde navnivoč.
V rúre na úvod nastavíme najnižšiu teplotu, ideálne 30 °C. Po dvoch hodinách teplotu v rúre zvýšime na 50 °C a zapneme ventilátor. Dvierka na rúre necháme mierne pootvorené, aby mohla vlhkosť jednoducho unikať.
Sušiace sa huby budú potrebovať našu pozornosť. Keďže nie sú umiestnené na priedušnom podklade, z času na čas ich treba otočiť na druhú stranu, aby sme zabezpečili rovnomerné presúšanie.
✔️ Výhody sušenia húb v rúre
- Sušenie húb v rúre je nezávislé od počasia. Sušiť môžeme kedykoľvek – aj počas chladných a upršaných dní.
- Máme perfektnú kontrolu nad teplotou a prúdením vzduchu.
- Rúra je základným kuchynským spotrebičom, netreba kupovať špeciálnu výbavu.
❌ Nevýhody sušenia húb v rúre
- Pri sušení sa spotrebúva elektrická energia.
- Z kuchyne sa bude šíriť intenzívna aróma.
- Kapacita jedného plechu je menšia.
Prečítaj si tiež
Zaváranie húb – Poďme si pripraviť chutné zásoby! S nálevom aj bez neho
Zaváranie húb je jedným z overených spôsobov uchovávania húb na dlhšie obdobie. Výborné sú zavárané huby v sladkokyslom náleve, no experimentovaniu s príchuťami sa medze nekladú. Ktoré huby sú vhodné na zaváranie? Pri akej teplote a ako dlho huby zavárať?
🕦Ako sušiť huby v sušičke potravín?
Na sušenie húb je vhodná sušička potravín s dostatočnou kapacitou, optimálnym prúdením vzduchu, vybavená hustými sitami, cez ktoré neprepadnú ani najmenšie usušené kúsky. Výhodou použitia sušičky je citlivá regulácia teploty, dokonca po jednotlivých stupňoch. S trochou trpezlivosti sa dokážeme dopracovať k dokonale vysušeným hubám.
Sušenie húb v rúre a sušičke má svoje výhody, ale aj nevýhody. Ide o spotrebiče, ktoré na svoj chod spotrebúvajú energiu a pri sušení sú v prevádzke niekoľko hodín. Produkujú teplo a zvyšujú teplotu v miestnosti. Intenzívna hubová aróma sa rýchlo rozšíri po celej domácnosti.
✔️ Výhody sušenia húb v sušičke
- Sušička potravín disponuje citlivo nastaviteľným termostatom, s prírastkami napríklad po 5°C, ale aj po 1 °C. Vďaka tomu môžeme sušiť huby pri ideálnej teplote bez kompromisov.
- Kvalitná sušička potravín má zvyčajne niekoľko úrovní (poschodí) a zabezpečenú rovnomernú distribúciu vzduchu. To znamená, že v jednom procese sušenia sa do nej zmestí viac rozkrájaných húb. Vo väčšine prípadov nie je potrebné ani prehadzovanie plát.
- Sušičku potravín môžeme umiestniť aj mimo domácnosť, napríklad do dielne alebo letnej kuchynky. Vyhneme sa tak silnej hubovej aróme.
- Proces sušenia je pomerne rýchly, stabilný a úplne nezávislý od počasia.
❌ Nevýhody sušenia húb v sušičke
- Ide o ďalší elektrický spotrebič. Okrem húb sa však dá využiť aj na sušenie zeleniny, ovocie a byliniek.
- V domácnosti môže obťažovať hlučnejší chod.
📌Ako sušiť huby na sieti?
Azda najpopulárnejším spôsobom je prirodzené sušenie húb – teda vonku, v polotieni, počas slnečného dňa s optimálnou vlhkosťou. Na sušenie sa používajú podomácky zmajstrované siete (drevený / kovový rám, na ktorom je sito / napnutá stará jemná záclona) alebo závesné viacposchodové kruhové siete na sušenie, ktoré šetria priestor.
Na tento spôsob sušenia nie je potrebný žiadny elektrický spotrebič. Treba však vystihnúť dobré počasie a na sušiace sa huby dávať pozor, aby ich neohrozil náhly vietor alebo domáce zvieratá. Huby pri sušení dokonca netreba ani otáčať. Proces sušenia trvá niekoľko dní a na noc sa musia schovávať na bezpečné miesto so stabilnou teplotou (chodba, dielňa, garáž).
✔️ Výhody sušenia húb na slnku / na sieti
- Ide o overený, jednoduchý a cenovo nenáročný spôsob, ako sušiť huby. Žiadny spotrebič nespotrebúva energiu.
- Na veľké siete sa zmestí aj bohatý hubársky úlovok.
- Sušenie prebieha v externom prostredí, mimo domácnosť.
❌ Nevýhody sušenia húb na slnku / na sieti
- Sušenie je závislé od počasia. Ak je počasie zlé (dážď, nízke teploty), sušiaci proces a výrazne predĺži a v hubách sa môžu rozšíriť plesne a škodcovia.
- Siete na rámoch a na stojanoch sú priestorovo náročnejšie.
- Huby vyžadujú častejšiu kontrolu.
Náš tip: Vegetariánov by mohol zaujať náš recept na hubové rizoto.
⏰Ako spoznať, že sú huby ideálne presušené?
Plátok huby chytíme medzi palec a ukazovák a mierne stlačíme. Plátok, ktorý pruží, alebo z neho vyteká šťava, ešte potrebuje dosušiť. Ak plátok šuští alebo medzi prstami praskne, je dostatočne presušený a môžeme pristúpiť k uskladneniu sušených húb.
✅Kde sušené huby uskladniť?
K sušeným hubám sa pri uskladnení nesmie dostať vzduch, vlhkosť ani potenciálni škodcovia. Ak sme huby sušili v rúre alebo sušičke, počkáme, kým vychladnú, inak sa zaparia a splesnivejú.
Vychladnuté sušené huby môžeme naukladať do vysterilizovaných suchých pohárov. Pridáme do pohára bobkový list a pár guličiek čierneho korenia, ktoré pôsobia na škodcov odpudzujúco. Poháre dôkladne uzavrieme a odložíme na tmavé chladnejšie miesto v domácnosti.