Kysnuté sladké vence
Jednoduchá príprava a skvelý výsledok😍 Pečivo je výborné najmä na raňajky s mliekom, čajom, alebo kakaom.
Ingrediencie
Na cesto
- 250 g hladká múka pšeničná
- 250 g polohrubá múka pšeničná
- 200 ml mlieko
- 100 g práškový cukor
- 100 g jogurt
- 50 g maslo
- 1 žĺtok
- 1 pl vanilkový cukor
- 30 g čerstvé droždie
- 2 kl soľ
Ešte potrebujeme
- mak
- trstinový cukor
- sezam
- 1 vaječné bielko
- Kúsok masla
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín vypracujeme od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré sa ešte pomerne lepí. Cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka, zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť na dvojitú velkosť. Toto cesto je trochu lenivejšie, takže to môže dlhšie potrvať.
Vykysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku. Následne ho rozválkame do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 10 pásikov hrúbky 1,5-2cm. Vlastne aby boli približne rovnakej hrubky a do páru.
Pracujeme s dvomi pásikmi, ktoré po jednom najprv prekrútime, potom ich konce spojíme/stlačíme a následne ich prepletieme. Prepletené cestá spojíme tak, aby sme získali veniec .
Každý veniec natrieme bielkom a natretou, bielkovou stranou otočíme do maku zmiešaného s hnedým hrubozrnným cukrom. Ide to velmi lahko. Veniec obrátime a potom znova položíme na plech a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180°C na cca 25minut. Treba si to sledovať, čas je len informatívny. Upečené, horúce vence potrieme tekutým maslom a necháme vychladnúť.
Pečivo je výborné. Vence nie sú príliš sladké, ale sú velmi chutné. Môžu sa jesť takto samotné s mliekom, čajom alebo ku káve. Ale aj natreté s maslom, džemom alebo medom chutia fantasticky😍 Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube