Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Kysnutý pudingový koláč
Recept na veľmi jednoduchý kysnutý pudingový koláč.
Ingrediencie
Na kvások:
- 1 dl vlažné mlieko
- 1 pl kryštálového cukru
Na kysnuté cesto:
- 900 hladká špaldová múka
- 4 dl vlažné mlieko
- 150 g práškový cukor
- 3 pl oleja alebo roztopeného masla
- 1 lyžička soľ
- 2 bielky na sneh
Na pudingovú náplň:
- 5 dl mlieko
- 2 balenia čokoládových pudingov
- 250 g kryštálový cukor
- 4 pl kakaa
- 250 g maslo
Na potretie:
- 1 ks vajce
- 2 pl mlieka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a zmiešame ho s cukrom.
Z bielkov, ktoré sme ponechali bokom vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne primiešame do vymieseného cesta.
Cesto, nenechávame kysnúť, len ho dáme bokom, pokiaľ pripravíme pudingovú náplň.
Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Po chvíli k nemu primiešame maslo a kakao.
Vymiešame hladký krém, ktorý necháme trochu vychladnúť.
Kysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme, naplníme a zrolujeme. Potom z 2 častí urobíme pletenec.
Každý bochník vyvaľkáme do veľkosti približne 40x25 cm, hrúbky 5 mm.
Na vyvaľkané cesto natrieme čokoládový krém po celej ploche. Okraje vynecháme, aby nevytiekli a konce cesta založíme do vnútra.
Takto pripravené cesto opatrne zvinieme do rolky.
Rolky na konci spojíme a upletieme hustejší pletenec. Koniec založíme dovnútra.
Plech vystelieme papierom na pečenie a rolky naň položíme.
Takto pripravené záviny necháme kysnúť približne ešte 30 minút.
Vajce rozšľaháme a prilejeme k nemu mlieko. Zmesou potrieme záviny.
Kysnutý pudingový koláč pečieme na teplote 170 °C približne 35-40 minút,