Základný recept na kysnuté cesto a všetko dôležité, aby sa podarilo na prvýkrát!
20. 12. 2023
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Kysnuté cesto je stálicou v tradičnej slovenskej kuchyni. Bez neho si nevieme predstaviť množstvo chutných sladkých a slaných múčnikov. Ako kysnuté cesto pripraviť, aby bolo krásne jemné, nadýchané a vláčne? Aké tajomstvá sa ukrývajú v samotnej príprave a ktorým krokom venovať náležitú pozornosť?
Krátky prehľad:
💛Aké má kysnuté cesto využitie?
Kysnuté cesto nepotrebuje dlhé predstavovanie. Je pripravené z múky, droždia, vody alebo mlieka. Jeho súčasťou sú aj iné prísady (soľ, tuk, cukor, …), no základ zostáva stabilný. Kysnuté cesto po precíznom vypracovaní zväčšuje svoj objem – kysne a prevzdušňuje sa. Po vykysnutí zostáva vláčnejšie a nadýchanejšie – a také sú aj múčniky upečené z kysnutého cesta. Kysnuté cesto sa preto používa do mnohých druhov pečiva a koláčov. Je skvelé na záviny, buchty, šišky aj koláče ťahané na plech. Okrem sladkých domácich dobrôt poteší aj v prevedení na slano.
💡Tipy, ako urobiť kysnuté cesto jemné ako pavučinka
Kysnuté cesto je mimoriadne obľúbené pre všestranné využitie. Existuje veľa rôznych receptov na kysnuté cesto, ktoré sa od seba líšia, no v istých bodoch sú totožné. Skôr, ako si priblížime základný recept na kysnuté cesto a postup jeho prípravy, nezaškodí zoznámiť sa s niekoľkými dobrými tipmi. Aj vďaka nim môže byť kysnuté cesto krásne jemné a nadýchané.
- Vždy pracujeme s ingredienciami izbovej teploty. Ak recept na kysnuté cesto vyžaduje vajce, tuk alebo masť, vyberieme ich z chladničky vopred. Mlieko sa prihrieva samostatne, v jeho prípade nevadí, ak sa z chladničky vyberie aj na poslednú chvíľu.
- Ak sa do kysnutého cesta pridá malé množstvo tuku alebo masti (napríklad pri príprave pagáčov), kysnuté cesto zostane po upečení dlhšie mäkké.
- Dobre vymiešané cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Dokáže narásť aj viac, avšak už na úkor kvality po upečení a výslednej chuti.
- Do kysnutého cesta patrí štipka soli. Dokonca aj vtedy, keď ide o cesto na sladký koláč. Soľ používali už staré mamy na zvýraznenie chuti kysnutého cesta a potlačenie kyslosti.
- Ak má kysnuté cesto nakysnúť, musí byť uložené na teplom mieste. Nie v horúcom ani v studenom, inak sa proces kysnutia zastaví.
👉Ako sa robí kvások do kysnutého cesta?
Za kysnutie sú zodpovedné kvasinky v droždí. Do činnosti sa aktivujú cukrom a múkou a primeranou teplotou. Polovicou úspechu je kvalitný a životaschopný kvások z droždia a mlieka. Už pri jeho príprave sa môže vyskytnúť niekoľko chýb, preto je dobré oboznámiť sa s jednoduchým postupom, ako kvások do kysnutého cesta pripraviť.
- Určené množstvo droždia (podľa receptu napríklad 21 g/42 g) rozmiešame v miske s lyžicou kryštálového cukru a zalejeme ho vlažným mliekom. Opatrne premiešame, prikryjeme utierkou a odložíme na 5 – 10 minút na teplé miesto. Ak droždie nebolo staré, po uvedenom čase bude na hladine mlieka plávať svetlohnedá pena a bublinky. Staré droždie nebude reagovať a ani ho ďalej nebudeme používať.
Teplota mlieka by mala byť 35 – 40 °C – teda vlažné mlieko, ktorého teplotu pri kontakte s pokožkou na ruke takmer ani necítiť. Príliš horúce mlieko kvasinky zabije, studené mlieko kvasinky neprebudí.
Známe sú aj na recepty, v ktorých sa kvások do kysnutého cesta nepripravuje v miske zvlášť, no výsledok môže byť rovnako dobrý. V takom prípade sa do múky v miske vyhĺbi jamka, do ktorej sa rozdrobí droždie, zasype cukrom a preleje vlažným mliekom. Kvások sa necháva vzísť priamo v múkovej jamke. Až po jeho vzídení sa pridajú ďalšie suroviny a cesto sa vypracuje. Treba mať však istotu, že je droždie čerstvé a nesklame.
Zdroj: pixabay.com
📝Základný recept na kysnuté cesto – rozpis ingrediencií
Recept od receptu sa pomery v kysnutom ceste mierne odlišujú, a rovnako tak aj samotný výsledok. Vybrali sme preto recept, ktorý očarí univerzálnosťou a výborne poslúži najmä pri pečení sladkých kysnutých múčnikov.
Budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- ½ kocky čerstvého droždia (21 g)
- 250 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky soli
👩🍳Postup prípravy kysnutého cesta
- Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások (viď postup vyššie).
- Pri čakaní na vzídenie kvásku preosejeme múku a zmiešame ju so soľou.
- Do misky s múkou pridáme vajce, olej a aktivovaný kvások.
- Kysnuté cesto dôkladne miešame, kým sa neodlepuje od stien misy. Vypracovať sa dá ručne, dobre poslúži aj kuchynský robot s hnetacími hákmi.
- Hotové cesto zľahka pomúčime, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme na teplé miesto.
- Po 40 – 45 minútach by malo cesto kysnutím zdvojnásobiť objem.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Vhodné je na pečené buchty, kysnutý veniec, moravské koláče, sladké záviny či ťahaný kysnutý koláč.
Prekladané kysnuté cesto
Prekladané kysnutné cesto sa nazýva "pľundrové cesto" a je to niečo medzi kysnutým a lístkovým cestom. Pečú sa z neho šatôčky, záviny, croissanty, slimáčiky a ďalšie iné dobrotky.
⏰Ako dlho piecť kysnuté cesto?
Hotové koláče z kysnutého cesta poukladáme na plech a vložíme ich do rúry vyhriatej na 180 °C na dobu 30 – 35 minút. Pečieme ich dozlatista. V prípade závinov môže byť čas pečenia o kúsok dlhší. Ak horná kôrka chytá farbu, teplotu o 10 °C znížime, aby sa cesto prepieklo aj zvnútra.
Prečítaj si tiež
Recepty z kysnutého cesta – Zbierka receptov na tie najlepšie sladké a slané dobroty
V rodinných kuchárkach sa ukrývajú recepty z kysnutého cesta na desiatky spôsobov. Krásne nadýchané a vláčne cesto sa totiž výborne snúbi so sladkými aj slanými plnkami a nikoho nenechá o hlade. Veď čo je lepšie ako domáci kysnutý koláč?
🥐Kysnuté cesto v najobľúbenejších receptoch
A keď vieme, ako si poradiť s kysnutým cestom, je čas pustiť sa do vypekania… Ako inšpiráciu sme vybrali niekoľko tradičných a veľmi obľúbených receptov na sladké aj slané kysnuté koláče.
Rýchly kysnutý koláč s pudingom v ceste
Kysnuté pečivo plnené slanou tvarohovou plnkou
Kysnuté pečivo plnené slanou tvarohovou plnkou
Výborné slané pečivo, plnené s velmi chutnou a jednoduchou plnkou. Hodí sa do práce, do školy, na raňajky, alebo aj na obed s dobrou polievkou🙂
Pečené kysnuté buchty
Pečené kysnuté buchty
Ak hľadáš recept na pečene buchty, ktoré budú po upečení ako pavučinka, určite vyskúšaj tento ☺️.
Plnené slané rožteky
Kysnutý čučoriedkový koláč
Pudingovo-lekvárové kysnuté koláče
Úžasné pudingovo - lekvárové kysnuté koláče
Fantastické sladké pečivo plnené vanilkovým pudingom a lekvárom/ džemom🤩 Mäkučké cesto a veľa plnky!!! Tieto koláče sú jedny z našich TOP!
Kysnuté buchty s jahodovým džemom
"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Jemné kysnuté cesto jahodovej chuti s bohatou plnkou jahodového džemu. Tieto úžasné buchty sú jednoducho fantastické a miznú ešte teplé rovno z plechu😉
Škoricové slimáky z kysnutého cesta
Škoricové slimáky z kysnutého cesta
Sladké škoricové slimáky z kysnutého cesta, ktoré máte upečené do 2 hodín.
Osie hniezda z kysnutého cesta
Osie hniezda z kysnutého cesta
Super recept na sladké orechové a kakaové osie hniezda z kysnutého cesta.
Kysnuté moravské koláče
Cesnakovo-syrové kysnuté pečivo
Výborné cesnakovo- syrové kysnuté pečivo
Fantasticky chutné slané pečivo, ktoré si velmi lahko pripravíte aj vy doma😉 Výborné je na raňajky, na desiatu, alebo aj k polievke na obed. Chutí úžasne!!!
Kysnutý pudingový koláč
Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou
Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou
Klasický kysnutý koláč so slivkami a mrveničkou, ktorý zaručene poteší chuťové bunky každého milovníka pečenia. Tento kysnutý koláč je ideálnym riešením, či už na oslavu, nedeľný obed alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké.
Kysnutý medovo-orechový veniec
Kysnutý medovo - orechový veniec
Výborný koláč s jemným cestom a vláčnou medovou plnkou. Je veľmi jednoduchý a pritom efektný svojím výzorom :-) Na obmenu ho môžete upiecť aj s makovou plnkou
Juhoslovanské slané koláče
Juhoslovanské slané koláče
Výborné slané juhoslovanské koláče sú kysnuté trojuholníky plnené strúhaným cesnakom a posypané sezamom.
Prečítaj si tiež
Ako na piškótové cesto, ktoré bude krásne jemné? Toto je ten najlepší recept
Piškótové cesto je ľahké, nadýchané a svojím spôsobom univerzálne. Hľadáte postup, ako piškótové cesto pripraviť a chcete mať po ruke overený recept? Všetko dôležité k príprave nadýchaného, vláčneho korpusu nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Prečítaj si tiež
Ako upiecť chlieb? Chuť a vôňa domáceho je neodolateľná
Ako upiecť domáci chlieb aj bez predchádzajúcich skúseností? Na prvý pohľad to môže vyzerať ako náročná úloha. Avšak, kedysi sa piekol chrumkavý domáci chlieb v každej kuchyni, preto si trúfneme povedať, že v dnešných podmienkach je celá príprava ešte jednoduchšia!
Prečítaj si tiež
Toto sú najčastejšie chyby pri pečení chleba: Väčšine sa dá šikovne predísť!
Aké sú najčastejšie chyby pri pečení chleba? Voňavý nadýchaný domáci chlieb je odmenou za trpezlivosť, precíznosť a dostatok skúseností. Ak chceš posunúť svoje schopnosti o krôčik ďalej, nenechaj si ujsť nasledujúce tipy a postrehy.