Linecký jablkový koláč
Ingrediencie
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 100 g rozomletého trstinového cukru
- 100 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 1 žĺtko
- 150 g masla izbovej teploty
- 1⁄2 balenia Prášku do pečiva
Plnka
- 400 g nastrúhaných jabĺk
- 1 lyžička škorice
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Použila som okrúhlu formu s priemerom 27cm.
Do misky si dáme vajíčko, žĺtko, maslo, cukor a mlieko. Dôkladne vymiešame.
Ďalej pridáme múku a prášok do pečiva. Znova dôkladne premiešame.
Cesto vložíme na 20 minút do chladničky.
Cesto je dosť lepkavé, stačí ho iba dôkladne pomúčiť.
Cesto si rozdelíme na 2 časti.
Obe časti si rozvaľkáme na veľkosť plechu.
Formu alebo plech vystelieme papierom na pečenie.
Na spodok dáme jednu časť cesta. Na to navrstvíme jablká zmiešané so škoricou.
Prikryjeme druhou častou cesta. Celé cesto popicháme vidličkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180/45 minút alebo podľa potreby, pokiaľ nie je povrch zlatistý.
Vyberieme, necháme vychladnúť a možme posypať práškovým cukrom.
K jablkám som cukor nedávala, lebo išiel do cesta. Ak máte kyslejšie jablká, tak môžte si pridať cukor aj do plnky.
Dobrú chuť!