Zdroj: S847 from Getty Images
Linzer koláčiky
Linzer koláčky, či už v rakúskej alebo u nás, v slovenskej verzii, sú súčasťou výberu pečiva pre sviatky či rodinné oslavy.
Ingrediencie
- 300 g hladká múka
- 200 g masla
- 100 g práškový cukor
- 2 kus žĺtky
- citrónová kôra
- štipka soli
- džem na plnenie
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravíme linecké cesto. Do misky si preosejeme múku so soľou a pridáme maslo pokrájané na kocky. Suroviny spolu premiesime (dohromady prepracujeme rukami), až kým nevznikne hrubšia drobenka.
Potom pridáme cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Cesto si dôkladne vypracujeme, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky odpočinúť aspoň na hodinu.
Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5 mm na múkou posypanej doske. Vytlačíme z neho formičkami rôzne tvary a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Koláčiky potom pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov cca 10 - 15 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu - upozorňujem, že pečieme krátko a opatrne, lebo sa ľahko spália.
Linzer koláčiky potrieme džemom a zlepujeme.
Potom ich posypeme práškovým cukrom.