Malinovo pistáciová babka s bielou čokoládou
Teplé, voňavé, kysnuté cesto s malinami a bielou čokoládou.. čo viac treba dodať :)
Ingrediencie
- 300 g špaldová múka
- 50 g kokosový cukor
- 1⁄2 kocky čerstvé droždie
- 1 vajce
- 125 ml mlieko
- 50 g maslo
- štipka soli
- malinový džem
- 50 g biela čokoláda
- za hrsť pistácie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si zarobíme kvások: droždie rozpustíme s 1CL cukru vo vlažnom mlieku (nie horúcom!) a necháme postáť na teplom mieste cca 10' (kvások je hotový, keď sa nám na povrchu začnú tvoriť bublinky, alebo narastie).
Múku, soľ, cukor dáme do misy (ja miešam všetko v kuchynskom robote), pridáme kvások a začneme miesiť, postupne pridáme vajíčko, necháme zapracovať a nakoniec pridávame maslo (ideálne izbovej teploty, aby sa ľahšie zapracovalo) kúsok po kúsku, dokopy miesim cca 10', aby bolo cesto krásne pružné a odlepovalo sa od stien misy.
Hotové cesto necháme nakysnúť na teplom mieste aspoň 1h, kým nezdvojnásobí objem. Nakysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme, potrieme džemom, pofŕkame roztopenou bielou čokoládou, zrolujeme, pozdĺžne prerežeme a zavinieme ako vianočku (z 2 vrkočov). Odložíme do formy na chlebík, vystlanej papierom na pečenie, posypeme nasekanými pistáciami a necháme ešte 30' nakysnúť na teplom mieste (prikryjeme utierkou).
Pečieme na 170°C 30' (po 15' ju zvyknem prekryť alobalom aby nezhorela).
Hotovú upečenú babku necháme trochu vychladnúť.