Zdroj: Canva
Mliečny koláč
Recept na výborný mliečny koláč s kondenzovaným mliekom a šľahačkou.
Ingrediencie
Piškótové cesto:
- 220 g kryštálový cukor
- 1 kl vanilkový extrakt
- 6 ks vajce
- 120 ml mlieko
- 225 g hladká múka
- 1⁄2 kl soľ
- 11⁄2 kl kypriaci prášok
Mliečna poleva:
- 1 konzerva sladené kondenzované mlieko
- 1 konzerva nesladené kondenzované mlieko
- 120 ml smotana na šľahanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a cukru (50 g) vyšľaháme stredne tuhý sneh.
Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom (170 g) na penu. Potom pridáme vanilkový extrakt s mlieko a opäť šľaháme.
K žĺtkovej zmesi primiešame sneh a nakoniec do zmesi preosejeme múku, soľ a kypriaci prášok.
Vzniknuté cesto preložíme do maslom vymasteného a múkou vysypaného vyššieho plechu.
Mliečny koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C, 25 až 30 minút.
Mliečny koláč po upečení necháme úplne vychladnúť.
Medzičasom vymiešame v miske smotanu, sladené a nesladené kondenzované mlieko.
Koláč poprepichujeme vidličkou, polejeme mliečnou zmesou a zabalíme na noc do fólie. Mlieko sa vsiakne do cesta a vďaka tomu ostane koláč jemný a vláčny.
Servírujeme ho so šľahačkou.