Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Moravské koláče s tvarohom
Tradičné moravské koláče, ktoré pečieme na výnimočné udalosti a oslavy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladká múka
- 50 g cukru
- 1 kocka droždia
- štipka soli
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 2 kus vajcia
Na tvarohovú plnku:
- 500 g syr cottage cheese
- 100 g cukru
- 1 kus vajce
- 1 balenie vanilkového cukru
Na posyp:
- 50 g kryštálový cukor
- 80 g polohrubá múka
Ostatné:
- lekvár
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Múku premiešajte s cukrom, droždím a soľou. Potom do nej prilejte mlieko, v ktorom ste rozpustili maslo, a pridajte vajcia. Cesto vypracujte a nechajte kysnúť asi hodinu na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Zatiaľ si pripravte tvarohovú plnku. Tvaroh dôkladne premiešajte s cukrom, vajcom a vanilkovým cukrom.
Na posýpku zmiešajte kryštálový cukor s múkou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku cca 0,5 cm.
Vykrajujeme z neho kolieska s priemerom cca 10 cm, pomôžeme si pohárom.
Do každého moravského koláča urobíme jamku, do ktorej dáme tvarohovú plnku a slivkový lekvár. Koláče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou.
Moravské koláčiky necháme na plechu ešte niekoľko minút podkysnúť a potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme zhruba 20-25 minút.