Najlepšia domáca kvasená kapusta
Výborná kvasená kapusta.
Recept nájdeš v tomto článku
Nakladanie kapusty – Recept, ako pripraviť kyslú kapustu výbornej chuti
Ingrediencie
- 10 ks kapusta
- 200 g soľ
- Hŕstka celý kmín
- Hŕstka celé čierne korenie
- 10 ks bobkový list
Najnovšie letáky
Postup
Základom je mať dobrú jesennú kapustu a sud, kde budeme kapustu tlačiť.
Kapustu si narežeme na rezance posolíme ju a nnecháme odstáť. Kapusta stečie z vody a trochu zmäkkne zhruba za dve hodinky. Pár celých kapustných listov si necháme na dno súdka a na vrch.
Teraz si prichystáme čistý súdok na kapustu. Na dno dáme pár celých listov a potom začneme kapustu tlačiť do suda. Musíme ju vyžmýkať a stláčať aby bola riadne v sude upechovaná. Vždy keď sme si natlačili určitú časť tak posypeme koreninami.
Takto pokračujeme kým nie je sud skoro do plna natlačený. Na vrch musíme položiť čistým kameň alebo niečo ťažké aby sa nám kapusta stláčala dolu. Zakryjeme a do žliabku na sude nalejeme vodu.
Súdok je dobré dať napríklad od pivnice, kde nie je až príliš teplo a necháme si ju kvasiť. Tento proces trvá tak 6 týždňov. Môže aj menej. Kapustu pravidelne kontrolujeme a dolievame vodu do žliabku.