Najlepšie pečená hus
Pomaly pečená hus s ovocno - bylinkovou plnkou. Ako príloha je dusená červená kapusta.
Ingrediencie
Suroviny
- 1 ks hus
- 15 g majoránka
- 15 g čerstvé byliny
- 200 g slivka
- 500 g jablko
- 4 plátky biely toast
- 4 ks vajce
- 2 pl cukor
- 3 pl bravčová masť
- 4 plátky slanina
- 2 pl Med
- mleté korenie z piatich druhov čínskeho korenia
Červená kapusta
- 1 kg červená kapusta
- 50 g bravčová masť
- 1 ks bobkový list
- 1 čl soľ
- 75 g cukor
- 75 ml ocot
- 1 ks Cibuľa
- 2 ks klinček
Najnovšie letáky
Postup
Začneme prípravou husi. Hus umyjeme, okoreníme a prichystáme si zmes na plnku.
Zdroj: Youtube
V miske zmiešame bylinky, s jablkom, slivkami a cibuľou. Čerstvé bylinky pokrájame na kúsky, slivky pokrájame na kocky a vyberieme kôstku.
Zdroj: Youtube
Jablko ošupíme a nakrájame na kúsky.
Zdroj: Youtube
Cibuľu ošupíme a nakrájame na malé kúsky.
Zdroj: Youtube
V druhej miske rozmiešame 3 vajíčka a toast nakrájame na kocky. Spolu premiešame. Osladíme cukrom. Pridáme aníz a čínske korenie. Všetko spolu poriadne premiešame.
Zdroj: Youtube
Obe miske spojíme a vznikne plnka, ktorou naplníme hus.
Keď máme hus naplnenú musíme je spolu zviazať nohy a zavrieť ju, aby nám plnka nevypadla. Zavrieme ju špáratkami.
Zdroj: Youtube
Pred upečením hus opečieme na panvici z oboch strán.
Hus pečieme na mriežke v rúre vyhriatej na 200°C približne 2,5 hodiny. Pod hus vložíme plech a výpekom ju občas potrieme.
Zdroj: Youtube
Počas pečenia položíme na hus plátky slaniny.
Zdroj: Youtube
Počas toho ako sa hus pečie si pripravíme dusenú kapustu. Kapustu zbavíme vrchných listov a nakrájame na rezance.
Zdroj: Youtube
Na panvici rozpálime buď bravčovú masť alebo použijeme výpek z husi. Pridáme nakrájanú kapustu. Kapustu podlejeme vodou, osolíme, ocukríme a prilejme ocot.
Po chvíli dusenia pridáme ku kapuste cibuľu, bobkový list a klinčeky. Spolu dusíme približne 30 minút.
Tesne pred koncom potrieme hus medovým sirupom pripraveným tak, že si zmiešame 2PL medu s 1PL vody a štipkou soli.
Zdroj: Youtube