:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/C8ef9sWRQXNDKXFhxUKg/cac04caea9e123f4d93d8ea8df3f43.png)
Zdroj: Pixabay : EME
Novoročné preclíky
Novoročný preclík je tradičná pečená dobrota, ktorá sa najmä v Nemecku a nemecky hovoriacich krajinách pečie a daruje na Nový rok. Symbolizuje šťastie a požehnanie pre nový rok. Preclík je sladký, mäkký a nadýchaný a skvelo chutí s maslom alebo marmeládou.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g múka
- 1 Balenie sušené droždie
- 80 g cukor
- 250 ml mlieko
- 1 Štipka soľ
- 1 Kus žĺtko
- 80 g zmäknuté maslo
Dekorácia
- 1 Kus žĺtko
- 1 PL mlieko
- 1 PL Perníkový cukor
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
1. Na prípravu novoročnej belaše najskôr rozotrieme droždie v miske s cukrom a vlažným mliekom, kým sa cukor a droždie nerozpustia.
2. Múku preosiať do veľkej misy a stlačiť do stredu dieru. Pridajte kvasnicovú zmes, soľ, žĺtky a mäkké maslo a rukami alebo mixérom s cestovými hákmi vypracujte hladké cesto.
3. Cesto zakryte a na teplom mieste nechajte asi 1 hodinu kysnúť, kým sa zdvojnásobí.
4. Cesto na múkou posypanej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesajte, potom ho formujte do valčeka a do tvaru preclíka. Konca preclíkov dobre zatlačte.
5. Zvyšný žĺtok rozmiešajte s mliekom a tým potrite Novoročný preclík. Posypte krupicovým cukrom.
6. Vopred ohriatej rúre upiecť novoročný preclík pri 180 °C (pri použití ventilátorovej rúry 160 °C) približne 30 minút, kým nebude zlatohnedý.
7. Nechajte vychladnúť a vychutnajte si! Hodí sa aj na raňajky počas sviatočných dní.