Zdroj: Pixabay : FrauOrdnung
Nugátové croissanty na Vianoce
Tieto nugátové croissanty sa rozplývajú v ústach a sú jedným z mojich najobľúbenejších vianočných pečiva. Tento recept sa zdokonaľoval dlhé roky a s veľkým úspechom sa opakovane skúšal. Nádherná nugátová chuť v kombinácii s jemným vanilkovým tónom robí tieto croissanty neodolateľnými a každý rok zmiznú z plechu ako prvé.
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g múka
- 200 g studené maslo
- 100 g práškový cukor
- 2 žĺtko
- 1 Štipka soľ
Na náplň:
- 200 g nugát
Na výzdobu:
- 100 g práškový cukor
- 2 Balík vanilkový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť nugátové croissanty, najprv v miske zmiešajte múku s práškovým cukrom a soľou. Múku a práškový cukor predtým prepasírujte cez sito, aby ste zabránili vzniku hrudiek.
Pridáme na malé kúsky nakrájané studené maslo a žĺtky. Rukami všetko rýchlo vymiesime, aby vzniklo hladké cesto. Cesto by sa nemalo spracovávať príliš dlho, aby sa maslo neroztopilo.
Potom cesto vložte asi na hodinu do chladničky, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Čas chladenia zabezpečí, že cesto zostane pevné a nebude sa lepiť.
Medzitým môžete nugát nakrájať na malé kocky.
Po vychladnutí cesto rozdeľte na porcie a z kúskov cesta vyvaľkajte guľky, z ktorých vytvarujte croissanty. V strede každého croissantu urobte malú jamku a vložte do nej kúsok nugátu. Potom jamku opäť uzavrite cestom.
Croissanty pečte pri teplote 160 stupňov (rúra s ventilátorom) približne 12 minút, kým nezískajú svetlo zlatohnedú farbu. Tip: Presne dodržte čas pečenia, aby ste predišli riziku, že sa krehké koláčiky stanú príliš tvrdými.
Po upečení nechajte nugátové croissanty mierne vychladnúť a potom ich obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Keďže sa práškový cukor rýchlo rozpúšťa, polmesiačiky by mali byť ešte teplé, ale už nie horúce.