:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/4a46be788c87b931ebb40f1109cc22.jpeg)
Originál turecká baklava
Baklava originál recept
Ingrediencie
Suroviny
- 20 listov cesta na baklavu Fillo
- 300 g vlašské orechy
- 160 g maslo
- podľa chuti nasekané pistácie
Na sirup
- 150 g cukor
- 90 g Med
- polovica citróna
- 200 g voda
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr si pripravíme formu. Najlepšie okrúhlu formu s priemerom 20 cm.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/9535faba9cc87fff2bb3a72dd67adb.jpeg)
Zdroj: Youtube
Rozbalíme cesto. Jednotlivé pláty cesta obkrojte tak, aby mali tvar formy, do ktorej budete baklavu ukladať.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/1105f588f96fafab288dadc9080a09.png)
Zdroj: Youtube
Pripravíme si namleté orechy. Roztopíme si maslo v miske a nachystáme si mašľovačku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/daf13d36c2f0e2195f3726755e0c93.jpeg)
Zdroj: Youtube
Teraz začneme baklavu skladať do formy. Najskôr do formy budeme vkladať 5 plátov cesta, a to tak, že vložíme jeden plát, potom ho mašľovačkou potrieme maslom, na to položíme ďalší plát a znovu pomažeme. Takto naskladáme všetkých 5 plátov.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/56e80eee7cd8038b351157d1bc25f4.jpeg)
Zdroj: Youtube
Vysypeme štvrtinu pomletých orechov a rovnomerne posypeme. Potom začneme znovu skladať pláty cesta, ktoré potierame maslom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/70ab15f2686186aa872982a663f95b.jpeg)
Zdroj: Youtube
Tento proces sa bude opakovať, kým na vrchu neostane plát cesta potretý maslom bez orechov.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/ffb856ca7e906596d2d2b842695893.jpeg)
Zdroj: Youtube
Zapnite trúbu na 170 °C s ventiláciou (bez ohrevu zhora).
Teraz si baklavu nakrájame. Môžete zvoliť rôzne tvary. Medzi tradičné patrí tzv. diamant.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/b304493353f670e4b78fa9af296c65.jpeg)
Zdroj: Youtube
Pečte približne 1 hodinu, priebežne kontrolujte, aby sa horná vrstva baklavy nespálila.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/34b1184c1c19dbaffd6a315f1cd187.png)
Zdroj: Youtube
V ďalšej fáze si pripravíme sirup. Zatiaľ čo je baklava v trúbe, do hrnca dáme vodu, med, vsypeme cukor a citrónovú šťavu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/d81d96052d59a12ea239509759fdaf.png)
Zdroj: Youtube
Zahrejeme a necháme všetko rozpustiť. Potom varíme ešte 5 minút. Necháme bokom vychladnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/fb1b1ba32806325738a0718b9afb07.png)
Zdroj: Youtube
Hneď čo vytiahneme baklavu z rúry, ju začneme po celom povrchu polievať sirupom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/7fe8e1adc51e88aadfc908f3332d04.png)
Zdroj: Youtube
Teraz ozdobíme baklavu orechmi. – buď môžete dať trochu orechov na každý kúsok, alebo celú posypať nahrubo.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/af78f681447cd8095c23be4e006a5d.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po vychladnutí môžete podávať :)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kr7FKRrAVVzvad9_iz4l/2184f7963ed9c44726bfefad813ba7.jpeg)
Zdroj: Youtube