Zdroj: Canva
Panettone
Panettone je taliansky vianočný koláč, ktorý si určite zamilujete. Chuťovo pripomína niečo medzi bábovkou a biskupským chlebíkom.
Ingrediencie
Kvások
- 75 ml vlažné mlieko
- 75 ml vlažná voda
- 100 g múka
- 1 pl cukor kryštál
- 2 ks vajce
Cesto
- 350 g múka
- 100 g kryštálový cukor
- 1 pl vanilková esencia
- 1 ks citrónová kôra
- 100 g zmäknuté maslo
- 80 g kandizovaná pomarančová kôra
- 2 pl maslo na potretie
- 130 g hrozienka
- 1 kl soľ
- 2 ks žĺtok
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások. V miske vymiešame droždie s cukrom a múkou. Prilejeme vlažnú vodu a mlieko. Nakoniec pridáme vajíčko. Kvások zakryjeme a odložíme odpočívať na teplé miesto približne 1 hodinu.
Príprava cesta Zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme kvások, citrónovú kôru, žĺtky, vanilku a všetko spolu vymiešame. Vznikne vláčny bochník. Zmäknuté maslo pridávame až potom. Ono cesto opäť zmení na lepivú hmotu.
Úplne nakoniec zapracujeme do cesta postrúhanú pomarančovú kôru a hrozienka.
Vypracované cesto preložíme do sklenej misy, zakryjeme ho a necháme približne 3 hodiny kysnúť.
Pomúčime si pracovnú dosku, cesto preložíme na ňu a vypracujeme do požadovaného tvaru.
Cesto preložíme do tortovej formy (priemer 20cm), ktorá je vystlaná papierom na pečenie, dno i boky. V tejto forme opäť necháme cesto kysnúť približne 3 hodiny.
Po nakysnutí cesto narežeme na vrchu do tvaru kríža a do stredu položíme 1 PL masla. Koláč pečieme na 170°C približne 50 minút.
Upečené Panettone potrieme 1PL rozpusteným maslom, aby sa pekne lesklo. Potom ho uvoľníme z formy a v spodnej časti, zhruba v jednej tretine, cez neho prepichneme dve špajle a necháme ho vychladnúť hore nohami vo vačšom hrnci, aby nestratilo svoju výšku.