Pappa al pomodoro
Toskánsku paradajkovú polievku varím vždy, keď sa potrebujem zbaviť starého chleba.
Ingrediencie
- 500 g paradajok
- 2 strúčiky cesnak
- 200 g staršieho chleba
- Hŕstka čerstvej bazalky
- 500 ml zeleninový bujón
- 2 pl olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Paradajky vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme ich dovtedy, kým im nepraskne šupka
Nadrobno si nakrájame cesnak a cibuľu
Paradajky ošúpeme, rozpolíme a vydlabeme z nich vodnatý stred
Do väčšieho hrnca si dáme olivový olej a popražíme v ňom na malom ohni 1 minútu cesnak a cibuľu
Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a s vareškou ich trochu popučíme
Pridáme natrhané bazalkové listy a varíme 15 minút na slabom ohni, občas premiešame
Medzičasom si nakrájame starší chlieb na najtenšie plátky ako dokážeme a rozkrájame ho na menšie kúsky
Pridáme do hrnca, postupne prilievame vývar a miešame, kým sa nám chlebík začne rozpúšťať – varíme ďalších 20 minút na slabom plameni za občasného miešania
Podľa potreby a želanej konistenie prilievame vývar (pozn. táto polievka má byť veľmi hustá, až takej kašovej konzistencie)
Nakoniec dochutíme soľou a mletým čiernym korením
Podávame v miske, ozdobené čerstvými lístkami bazalky a pokvapkané olivovým olejom