Pečená kačka s červenou kapustou
Pomaly pečená kačka s červenou kapustou
Ingrediencie
Suroviny
- 1 kačica
- 1 Hŕstka soľ
- 1 jablko
- voda na podliatie
- 50 ml asi mlieka na potieranie
Dusená kapusta
- 1 hlávka červenej kapusty
- 1 Cibuľa
- 1 pl bravčovej masti
- podľa potreby soľ
- podľa potreby mletej rasce
- 2 bobkové lístky
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 pl kryštálový cukor
- 1 pl hladká múka
- 1 dl voda
- citrónová šťava
Najnovšie letáky
Postup
Kačku dôkladne umyjeme a zbavíme prípadných zabudnutých pierok. Osušíme ju a nasolíme dôkladne z každej strany. Nezabudnite aj vnútro, aby mala kačička tú správnu chuť. Takto nasolenú ju necháme odpočívať asi hodinu.
Kačku vložíme do hlbšieho plechu, alebo špeciálnej nádoby na pečenie kačíc. Jablko umyjeme, prekrojíme na 2 polovice a zbavíme jadrovníka. Vložíme obe časti jabĺčka aj so šupou do nádoby s kačkou a podlejeme asi 2 dl vody. Vrch potrieme mliekom a nádobu, v ktorej budeme kačku piecť prikryjeme alobalom. Šup s ňou do rúry vyhriatej na 180 °C. Po pol hodine zložíme alobal, kačku otočíme a potrieme mliekom.
Počas pečenia treba kačicu kontrolovať a pravidelne podlievať tukom, ktorý pustí. Kačku otáčame každú pol hodinu! Pri každom otočení potrieme mliekom.
Pečieme aj 2 a pol hodiny.
Cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme bravčovú masť a pridáme cibuľu. Krátko ju orestujeme. Hlávku červenej kapusty dobre umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. Pridáme k cibuli, dobre premiešame a krátko ju opražíme. Podlejeme trochou vody a pridáme soľ, rascu, čierne korenie, nové korenie a bobkové lístky.
Až bude kapusta mäkká, pridáme cukor a dochutíme ju octom, alebo citrónovou šťavou. Na záver kapustu mierne zahustíme múkou rozhabarkovanou v troške vody. Necháme krátko prevrieť a môžeme podávať k pečenej kačke.
Ako prílohu môžeme dať knedľu, lokše alebo zemiaky. Dobrú chuť