Pečená krkovička, knedľa, kapusta
Tak toto jedlo je jedno z mojich obľúbených. Fajnové mäkké mäsko, správne dochutená nasladlá kapustička a fajnová domáca varená knedľa sú trio, ktoré je explózia chutí.
Ingrediencie
Mäso
- bravčová krkovička
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 cibuľa strúčik cesnaku
- domáca masť
- voda na podliatie mäsa
Kapusta
- 1 hlávková kapusta
- 1 Cibuľa
- podľa chuti soľ na dochutenie
- mletá rasca
- mletá červená paprika
- kapusty voda na podliatie
- olej na kapustu
Knedľa
- 500 g polohrubá múka špaldová
- 22 g čerstvé droždie
- 250 ml mlieko
- 1 čl cukor
- 1 čl soľ
- 2 vajíčka jedno celé vajce a jedno žĺtko
- na potretie olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Krkovičku si nakrájame na plátky. Umyjeme ho, osušíme,osolíme a okoreníme z oboch strán. Dáme ho na plech, medzi každý kúsok mäska dáme masť, na vrch dáme cibuľu nakrájanú na plátky a aj cesnak a podlejeme to celé vodou. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 180°C na 90 minút. Potom mäsko odokryjeme a ešte ho dopekáme pri 200°C nech chytí zlatú farbu. Podlievame ho občas výpekom z maska nech nie je suché.Najskôr si nakrájame na jemné slíže kapustu. Jemne ju osolíme a pridáme rascu a premiešame. Najskôr si na oleji orestujeme cibuľu nakrájanú na malé kocky, potom pridáme cukor a miešame, aby sa spojili chute a cukor skaramelizoval. Potom pridáme kapustu a trochu mletej červenej papriky. Restujeme ju chvíľu a podlejeme to celé trochou vody. Zakryjeme a dusíme asi 30 minút na nízkom stupni. Podľa svojej chuti ešte osolíme.
Pripravíme si knedľu. Zohrejeme si mlieko tak, aby bolo teplé, nie horúce. Pridáme cukor, droždie a premiešame. Kvások necháme chvíľu na teplom mieste. Do nádoby si dáme preosiatu múku, soľ, celé vajíčko a žĺtko. Pridáme kvások a cesto môžeme dať v robote miesiť. Vypracované cesto jemne posypeme múkou a zakryté kuchynskou utierkou necháme kysnúť 90 minút. Vykysnuté cesto vyložíme na múkou posypanú dosku a rozdelíme ho na dve polovice. Z každej vytvarujeme valec a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Voda nesmie siahať vyššie ako do 1/3 hrnca. Keď sa voda varí, vložíme do nej knedle a zakryjeme. Hrniec nesmie byť odkrytý. Knedle varíme z každej strany 7 minút a po vybratí potrieme olejom.