:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/zLqyH889P54N8mLd6Hkl/2b4d940ea51297063538c01315b4cf.jpeg)
Pečené buchty s lekvárom
Ingrediencie
Suroviny
- 225 ml mlieka
- 42 g čerstvého droždia
- 40 g kryštálového cukru
- 360 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- 40 g masla
- Štipka soli
- lekvár
Na potretie po upečení
- 30 g maslo
- 20 ml tuzemský rum
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V teplom mlieku rozmiešame droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky. Necháme na teplom mieste približne 10 minút podkysnúť. V robote vymiesime zvyšnú múku spolu s cukrom, žĺtkami a pripraveným kváskom. Po približne 5 minútach pridáme zmäknuté maslo, soľ a vymiesime cesto, ktoré sa odliepa od stien misky.
Cesto pomúčenými rukami našponujeme, vrátime naspäť do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Potom ho na pomúčenej doske rukami krátko prehnietime a rozvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika, ktorý rozrežeme na 12 štvorcov. Do stredu každého pridáme lyžicu lekváru. Dôkladne zabalíme, aby plnka nevytiekla a opatrne vytvarujeme buchty. Uložíme ich tesne vedľa seba do formy vystlanej papierom na pečenie a pod utierkou necháme na teplom mieste podkysnúť ešte 30 minút. Buchty pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Do zlatista upečené buchty ešte horúce potrieme zmesou tuzemáku a roztopeného masla a necháme vo forme vychladnúť.
Pečené buchty podávame posypané práškovým cukrom.