Zdroj: ballycroy for Getty Images
Pečený jablkový koláčový dezert
Tento pečený jablkový koláč je ovocný aj slaný jesenný a zimný dezert, ktorý vždy rada pripravujem. Nielenže naplní dom chuťou škorice a pečených jabĺk, ale je aj skutočnou ozdobou každého stolíka. Pridanie marcipánu dodáva klasickému pečenému jablku úplne nový nádych, ktorý je veľmi obľúbený.
Ingrediencie
- 200 g múka
- 100 g cukor
- 150 g studené maslo
- 1 vajce
- 4 veľké jablko
- 100 g Marcipánová pasta
- 50 g Nasekané mandle
- 1 Čajová lyžička škorica
- 2 Polievková lyžica Med
- 4 Polievková lyžica strúhanka
- Múčny cukor na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Prípravu pečeného jablkového koláča začnite tak, že v miske zmiešate múku a cukor. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané studené maslo a vajce. Všetko vymiesime na hladké cesto a necháme ho asi 30 minút chladnúť. Tip odo mňa: Aby sa cesto nelepilo, uistite sa, že máte ruky a pracovnú plochu dobre pomúčenú.
Medzitým ošúpte jablká, odstráňte jadrovník a nakrájajte ich na malé kúsky. Rád nechávam trochu šupky, aby som dodal jablku štruktúru, ale nie je to povinné.
Kúsky jabĺk zmiešajte s marcipánom, mandľami, škoricou a medom a predhrejte rúru na 180 stupňov.
Po odpočinku cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske a vyložte ním vymastenú formu. Okraj by mal byť vyšší ako jablková náplň.
Predtým, ako na cesto rozotrieme jablkovú náplň, posypeme ho strúhankou. Strúhanka absorbuje prebytočnú jablkovú šťavu a zabráni rozmočeniu základu.
Zvyšné cesto rozvaľkajte a nakrájajte pásiky na ozdobenie koláča. Koláč pečte približne 45 minút.
Pred posypaním práškovým cukrom nechajte koláč vychladnúť.
Vychutnajte si pečený jablkový koláč so šálkou kávy alebo čaju.