Pizza podľa Jamieho Olivera
Rada robím domácu pizzu, a toto je naozaj jednoduchý a pritom tak skvelý recept. Ako nakoniec všetky recepty od Jamieho :-) Z kila múky vyjde až osem kusov pizze, takže kľudne dajte cesto do mraziaku, zabalené v potravinárskej fólii.
Ingrediencie
Cesto
- 800 g hladká múka
- 200 g chlebová múka
- 1 čl soľ
- 14 g sušené droždie
- 1 pl cukor
Omáčka na cesto
- 2 strúčiky cesnak
- Hŕstka čerstvá bazalka
- 1 pl olivový olej
- 800 g konzervované paradajky
Najnovšie letáky
Postup
Droždie a cukor rozmiešame v 650 ml vlanej vody a necháme na pár minút vykysnúť. Medzitým zmiešame múky so soľou a pridáme kvások. Cesto necháme poriadne vymiesiť v kuchynskom robote alebo miesime ručne aspoň 10minút, kým cesto nie je mäkké, pružné a hladké. Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť tak 45 minút alebo kým nezdvojnásobí objem. Kľudne ho môžte dať vykysnúť aj do trúby zohriatej na max. 60C.
Kým kysne cesto, pripravíme si paradajkovú omáčku. Nadrobno nasekáme bazalku a očistený cesnak. Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cesnak, restujeme asi minútu apotom pridáme paradajky, bazalku, soľ a korenie.
Necháme variť na miernom ohni asi 20 minút, kým nezhustne a ešte dochutíme. Cesto potom rozdelíme na osem rovnakých častí. Z každej vyvaľkáme pizzu v hrúbke 1/2 cm. Na cesto dáme paradajkovú omáčku a ostatné prílohy podľa vlastnej chuti.