Pletený makový koláč s višňami
Výborný koláčik s višňami na nedeľné popoludnie
Ingrediencie
Cesto
- 300 g polohrubá múka
- 1 kus žĺtko
- 50 g maslo
- 1 štipka soľ
- 1 PL kryštálový cukor
Kvások
- 1 čajová lyžička kryštálový cukor
- 15 g čerstvé droždie
- 180 ml mlieko
- trochu polohrubá múka
Plnka
- 230 g mletý mak
- 150 g kryštálový cukor
- 1 polievková lyžica maslo
- 120 ml mlieko vriace
- 200 g višne čerstvé
Na potretie
- 1 kus žĺtok
- 1 čajová lyžička mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cesto: do vlažného mlieka pridáme čajovú lyžičku cukru, trochu múky a rozdrobené droždie, premiešame a necháme vykysnúť cca 15 minút. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, kryštálový cukor (1/2 polievkovej lyžice), kvások, zmäknuté maslo a vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť, asi hodinu.
Plnka: 120 ml mlieka vlejeme do nádoby, necháme zovrieť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí. Odstavíme a pridáme maslo, mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť. Višne odkôstkujeme a zamiešame do makovej plnky.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, podľa veľkosti plechu. Ja som použila plech rozmer 30x40 cm. Do stredu cesta, asi na jednu tretinu dáme plnku. Okraje narežeme na pásiky a striedavo prekladáme cez plnku. Povrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom. Necháme podkysnúť 15 minút. Upečieme pri teplote 180 - 200°C 30-40 minút. Údaje sú orientačné. Po upečení a miernom vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!