Plnená paprika a guľky s paradajkovou omáčkou
Recept mojej babky,,trošku som si ho upravila ,,radšej varím bez múky pre seba ,ale keďže to je recept babky,,tak to trošku nezdravé musí byť :-)
Ingrediencie
Omáčka
- 1 Cibuľa
- 1 pl bravčová masť
- 1500 ml voda
- 200 ml mlieko
- 1000 g pasírované paradajky
- 70 g paradajkový pretlak
- 30 g kryštálový cukor
- 150 g hladká múka
- 2 pl kečup
- soľ a korenie
- bobkový list
- nové korenie celé
Plnená paprika a guľky
- 520 g uvarená ryža
- 600 g bravčové stehno
- 80 g strúhanka
- 4 vajce
- 1 Cibuľa
- 3 strúčky cesnak
- 6 paprika biela
- soľ
- mleté čierne korenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ja si robím plnku donpapriky deň vopred,,pretože sa chute lepšie prepoja. Najskôr si dám uvariť ryžu až skoro rozvariť,,lepšie sa lepí s mäsom. Mäso nakrájam na menšie kúsky a pomeliem.
Do väčšej misky si nadrobno nakrájam cibuľu a cesnak (ja si robotu uľahčujem a tak to roxmixujem).Pridám vychladnutú ryžu,pomleté mäso, soľ, korenie,vajcia,strúhanku a dobre všetko premiešam - spojím.
Papriku umyjem zbavím jadier a trošku v horúcej vode uparím ,len tak aby mi trošku zmäkla a lepšie sa plnila.Nechám vychladnúť a naplním mäsovo-ryžovou zmesou. Odložím do chladničky spolu so zbytkom zmesi.
Na druhý deň, (kto chce môže hneď),,dám do väčšieho hrnca vodu,trošku osolím a uvarím v nej plnenú papriku . Počas varenia papriky si narobím zo zmesi čo zostala guľky,,aby sa mi nelepili ruky tak si ruky vždy trošku namočím do vody.Keď je plnená paprika uvarená vyberieme ju do misky a dám uvariť guľky. Pi uvarení guliek, vodu scedím(ale nemusí sa,robím to preto aby omáčka bola jemná).Vodu nechám vychladnúť .
Na masti si spením cibuľku nadrobno nakrájanú a pridám bobkolist,nové korenie .Keď cibuľka začne ružovieť pridám lyžicu-dve múky a urobím zápražku.
V mlieku a vo vode v ktorej som vyvárala papriku a guľky rozmiešam 2 krabičky 500g pasírované paradajky, kečup, zbytok múky,paradajkový pretlak úplne do hladka,, vlejem cez sitko na zápražku a za stáleho miešania privediem k varu a povarím do zhustnutia.Počas miešania pridám cukor podľa chuti kto ako rád sladkú omáčku.Nakoniec dochutím korením a soľou.
*Kto má rád majoránku môže pridať do mäsovej zmesi aj do omáčky,,u nás moc v obľube nieje tak ja nedávam.
*Kto chce môže si po uvarení guľky a papriky vložiť do omáčky, keďže ja toho vždy robím veľa nechávam si to zvlášť č miske,,veď predsa voda v ktorej to je vyvarené máme v omáčke.