Plnené slané rožky
Výborné jemné slané pečivo
Ingrediencie
Cesto
- 100 ml vlažné mlieko
- 1 kávová lyžička kryštálový cukor
- 20 g čerstvé droždie
- 300 g múka
- 100 ml kyslá pochúťková smotana
- 1 čajová lyžička soľ
- 50 g zmäknuté maslo
- 1 kus žĺtok
Náplň
- plátky kvalitnej šunky
- plátky tvrdý syr
- oregano
Na potretie
- 1 vajce
- soľ
Na posypanie
- sezam
- kmín
- strúhaný syr
Najnovšie letáky
Postup
Kvások: do vlažného mlieka pridáme cukor, rozmiešame, pridáme rozmrvené čerstvé droždie, necháme vzísť kvások cca 10-15 minút
Do misy preosejeme múku, soľ, žĺtok, smotanu, vykysnutý kvások, zmäknuté maslo a vypracujeme hladké a nelepivé cesto. S cestom hneď pracujeme, nenecháme ho vykysnúť. Rozdelíme ho na polovicu a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruh - priemer 30 cm. Rozdelíme na 16 trojuholníkov a na každý položíme šunku, kúsok syra a posypeme oreganom, rohy zahneme do stredu, aby náplň nevytiekla a zrolujeme od širšej časti k užšej. Uvedené množstvo je na dva plechy.
Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, s odstupom, nakoľko zväčšia objem. Necháme podkysnúť. Povrch potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom, strúhaným tvrdým syrom. Teplota 180°C 15-20 minút do zlatista.
Dobrú chuť!