Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.
Domáci podplamenník (podpecník) s bryndzou - recept
Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.
Ingrediencie
Kvások
- 150 ml vlažné mlieko
- 1 čl kryštálový cukor
- 1⁄2 čerstvé droždie
Cesto
- 500 g múka
- 1 čl soľ
- 1 kus vajce
- 3 pl olej
- 2 ks uvarený zemiak
- masť na vymastenie plechu
Obloha
- 400 g kyslá smotana
- 250 g bryndza
- 250 g slanina
- 2 ks veľké vajcia
- 1 ks Cibuľa
- soľ
- kôpor
- pažítka
Najnovšie letáky
Postup
Na začiatok si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a primiešame cukor. Necháme na teplom mieste približne 15 minút stáť, aby sa nám vytvoril kvások.
Potom si pripravíme cesto. Múku preosejeme do misy a pridáme soľ, olej, vajce a roztlačené zemiaky. Prilejeme aktívny kvások a vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby môžeme priliať ešte vlažné mlieko.
Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 1 hodinu.
Po hodine kysnutia cesto roztiahneme na vymastený plech.
Oblohu si pripravíme tak, že zmiešame bryndzu s kyslou smotanou a vajíčkami. Natrieme na cesto, následne posypeme nakrájanou cibuľou a slaninou. Podľa chuti môžeme ešte posypať kôprom alebo pažítkou.
Rúru si rozohrejeme na 180°C a pečieme približne 20 minút.