Zdroj: Facebook
Pravé bratislavské rožky
Bratislavské rožky originál recept, ktorý musíte vyskúšať.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g múka
- 300 g polohrubá múka
- Štipka soľ
- 180 g maslo
- 2 žĺtko
- 42 g droždia
- 60 g práškového cukru
- 100 ml vlažného mlieka
- 2 ks žĺtkov na potretie
Orechová plnka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 50 ml rum
- 1 ks vanilkový cukor
- podľa potreby teplé mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z mlieka, kvasníc a trochu cukru si pripravíme kvások. Po 20 minútach ho pridáme do múky. Pridáme zvyšný cukor, mlieko a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spracujeme do vláčneho a nelepivého cesta. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.
Plnku si pripravíme rozpustením cukru nad horúcou parou, kde pridáme pomleté orechy a zohrievame. Pridávame ostatné suroviny a necháme hodinu odstáť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na malé kúsky, z ktorých urobíme guľôčky. Tie rozvaľkáme na oválne placky. Do stredu dáme lyžičku orechovej plnky. Vytvarujeme valček a necháme podkysnúť. Pri ukladaní na plech vytvarujeme do písmena C.
Žĺtka rozmiešame s trochou studenej vody a rožky ním potrieme. Uložíme ich na chladné miesto, aby zaschli. Potom prenesieme na teplejšie miesto na cca 20 minút. Pečieme na 200 stupňov 12 minút.