Pravý ruský boršč
Boršč je tradičná ruská aj ukrajinská polievka. Základom je vývar z mäsa a kostí a tiež zmes osmaženej zeleniny a červenej repy.
Ingrediencie
Vývar
- 3 l studená voda
- 600 g bravčové rebrá alebo hovädzie mäso s kosťou
- 1⁄2 ks Cibuľa
- 1 ks mrkva
- zeler
- 2 ks bobkový list
- 5 ks celé čierne korenie
- 1 čl soľ
Boršč
- 2 ks cvikla
- 3 ks zemiak
- 2 ks mrkva
- 1 ks Cibuľa
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks bobkový list
- 3 pl paradajkový pretlak
- 1⁄2 ks biela kapusta
- 1⁄2 ks citrónová šťava
- čierne mleté korenie
- soľ
- kôpor čerstvý
- petržlen
Najnovšie letáky
Postup
Do hrnca vložíme nakrájanú cibuľu, na hrubo nasekaný zeler, mrkvu a kosti. Taktiež pridáme bobkový list a celé čierne korenie.
Zdroj: Youtube
Zeleninu s kosťami zalejeme vodou a osolíme ju. Ak použijeme tlakový hrniec, vývar varíme 30 minút. V prípade, že nemáme tlakový hrniec, vývar varíme 1 a pol hodiny.
Zdroj: Youtube
Kapustu zbavíme jadra a nakrájame.
Zdroj: Youtube
Repu očistíme a postrúhame.
Zdroj: Youtube
Mrkvu očistíme a postrúhame.
Zdroj: Youtube
Cibuľu napkrájame na hrubo, zemiaky na väčšie kúsky.
Na panvici necháme roztopiť maslo a orestujeme na ňom zeleninu - mrkvu, cibuľu, rozpučený cesnak.
Zdroj: Youtube
Mäso a kosti vyberieme z vývaru a vydličkou ho pomelíme.
Zdroj: Youtube
Vývar scedíme so sitkom.
Zdroj: Youtube
Keď máme vývar scedený, môžeme pokračovať vo varení boršču. Do čistého vývaru vrátime opäť mäso. Pridáme k nemu repu, zemiaky a paradajkový pretlak. Polievku privedieme k varu.
Zdroj: Youtube
Keď boršč začne vrieť, pridáme k nemu kapustu, dusenú zeleninu, osolíme ju a varíme 15 minút.
Pred koncom varenia pridáme ešte citrónovú šťavu, nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Všetko spolu poriadne premiešame.
Boršč podávame s kyslou smotanou a nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.