Provensalská šošovicová polievka
Ľahká polievka z červenej šošovice ozvláštnená zmesou provensálskeho korenia je to pravé na nadchádzajúcu jarnú sezónu!
Ingrediencie
- 3 pl olivového oleja
- 1 pl slnečnicového oleja
- 1 väčšiu mrkvu
- 1 bielu alebo červenú cibuľu
- 1 petržlen
- 1⁄2 menšieho batátu
- 2 strúčiky cesnak
- 2 hrste červená šošovica
- 1 čl soľ
- 1⁄2 čl mletého čierneho korenia
- 2 čl provensalského korenia
- čerstvú petržlénovú vňať
- 1 l zeleninový bujón
- 1 plátok chleba
- 2 pl strúhaného parmezánu (nemusí byť)
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si ošúpeme a na kocky nakrájame mrkvu, petržlen a batát. Ošúpeme a nakrájame nadrobno tiež cibuľu a cesnak.
Do rozohriateho oleja v hrnci pridáme mrkvu, cibuľu a petržlen. Kým sa začína pražiť náš polievkový základ, premyjeme si červenú šošovicu v sitku, kým cez ňu nepreteká čistá voda. Odstránime prípadné kamienky a nečistoty.
Do hrnca pridáme cesnak a provensálske korenie a necháme minútku pražiť. Potom pridáme nakrájaný batát, šošovicu, soľ, čierne korenie, zalejeme vývarom a necháme variť za občasného prebublávania, kým nebude batát aj šošovica hotová.
Hotovú polievku odstavíme z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť. Zatiaľ si nakrájame plátok chleba na kocky, ktoré opražíme na suchej alebo jemne olejom potretej panvici.
Do polievky pridáme trochu petržlenovej vňate a rozmixujeme ju ponorným mixérom dohladka. Polievku podávame teplú a na vrch nezabudneme pridať aj pár kúskov chlebových krutónov. Môžeme posypať aj lyžičkou strúhaného parmezánu. Dobrú chuť.