Zdroj: Canva
Rebarborový koláč s mrveničkou
Recept na úžasný rebarborový koláč s mrveničkou. Zaujímavosťou je, že je to bylinná trvalka a hoci sa považuje za zeleninu, v kulinárstve sa s ňou zaobchádza ako s ovocím.
Ingrediencie
Cesto
- 225 g hladká múka
- 75 g kryštálový cukor
- 1⁄2 kl kypriaci prášok
- 100 g maslo
- 1 ks vajce
Náplň
- 500 g rebarbora
- 165 g cukor
- 1 kl vanilkový extrakt
Mrvenička
- 180 g hrubá múka
- 120 g maslo
- 80 g cukor
Najnovšie letáky
Postup
Do misy nasypeme suché suroviny na cesto - múka, cukor, kypriaci prášok.
Pridáme k ním vajce a zotopené maslo.
Rukou vymiešame polotuhé cesto.
Formu na pečenie vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Cesto do formy môžeme rukami utľapkať, netreba sa s tým nejako špeciálne hrať.
Cesto na rebarborový koláč s mrveničkou pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 20 minút.
Medzitým si pripravíme náplň z rebarbory. Konce rebarbory odrežeme a zľahka ju olúpeme. Následne ju nakrájame na kocky a posypeme cukrom a vanilkovým extraktom.
Mrvenička Cukor primiešame do hrubej múky. Pridáme k nej nakrájané maslo a prstami ho zapracujeme do sypkej hmoty.
Upečené cesto vytiahneme z rúry posypeme ho rebarborou bez šťavy a mrveničkou.
Takto pripravený rebarborový koláč s mrveničkou pečieme spolu ešte 35 minút.