Recept na znojemské zavárané uhorky
Táto receptúra na zavárané uhorky je stará takmer päťdesiat rokov a pochádza priamo zo znojemských konzervárni. Kedysi tam pracovala moja teta a tá mi túto receptúru prezradila. Z množstva uvedených surovín vyjde 15 sedemdecových pohárov.
Ingrediencie
- 3 l voda
- 1 l ocot
- 11⁄2 bal deko
- 250 g cukor
- 25 ks celé čierne korenie
- 50 ks nové korenie
- 15 ks klinčeky
- 5 kg malé uhorky
- 15 ks 7dcl poháre na zaváranie
- 4 ks Cibuľa
- 3 ks mrkva
- kôpor čerstvý
- feferónky
- cesnak
Najnovšie letáky
Postup
Z uvedených surovín uvaríme nálev. Kým sa varí nálev, pripravíme si poháre- poriadne ich vyumývame aj viečka.
Uhorky tiež poriadne umyjeme, prípadne vydrhneme malou kefkou.
Cibuľu a mrkvu nakrájame na kolieska, ak máte radi pikantné tak aj feferónky, ak cesnakové uhorky , tak cesnak. Kôpor opláchneme a rozdelíme na menšie časti.
Na dno pohárov uložíme kôpor, mrkvu, cibuľu, cesnak a feferónky a potom naukladáme uhorky. Zalejeme horúcim nálevom až po vrch pohára a poriadne uzavrieme.
Sterilizujte ako ste zvyknutý a tak dlho ako máte uhorky radi- mäkké alebo chrumkavé. Ja sterilizujem v rozohriatej rúre na 180C - na dno plecha nalejem asi 1 cm vody, na plech poukladám naplnené poháre normálne viečkom nahor a hneď ako sa začnú tvoriť bublinky v pohároch a hýbať smerom nahor, tak vyťahujem z rúry. Nechám vychladnúť.